Gör sig bra som musikal

MUSIK

I går intog de Ullevi i Göteborg.

Broadway i New York har Green Day redan erövrat.

Nöjesbladet har sett musikalen ”American idiot”.

Succé på Broadway.
Succé på Broadway.

Den spelas sedan några månader tillbaka på St James Theatre på 44:e gatan/Broadway. Stor publiksuccé, överlag bra recensioner och tre nomineringar, bland annat Bästa musikal, inför nästa helgs utdelning av Tony Awards, Broadways motsvarighet till Oscars-statyetterna.

Inga djupa porträtt

Handlingen är enkel. Tre förortskillar är på väg ut i vuxenlivet. En söker lyckan i storstaden, med blandat resultat. En blir kvar i förorten, med gravid flickvän. En blir soldat i Irak.

Några djupare personporträtt blir det aldrig. Spelscenerna är korta, det mesta berättas i fiffigt och läckert iscensatta sång- och dansnummer.

Ensemblen med John Gallagher Jr i spetsen är kanon och Green Days låtar gör sig faktiskt utmärkt i punkiga orkesterarrangemang.

Får med publiken

Som musikal lär kanske inte ”American idiot” skriva Broadway-historia. Men då alla kan låtarna är det sällan jag sett en musikal där publiken är så med, från start till mål.

Och i likhet med föregångare som ”Tommy”, ”Hair”, ”Rent” och ”Spring awakening”, håller den liv i den nödvändiga traditionen att med jämna mellanrum blåsa lite rockliv i musikalgenren.

FAKTA

American idiot

Musikal på Broadway, New York