Zombietrenden når zenit

Undead nightmare ger hyllade
Red dead redemption nytt liv

SPELA

ACTION Det är mycket nu. De levande döda tycks vara överallt, i fler spelfilmer än vi kan räkna till, i hyllade tv-serien ”The walking dead”, i serier, i böcker och inte minst i tv-spel.

Men redan nu skulle vi kunna sätta punkt för zombie-trenden. Den når onekligen sin zenit i och med ”Undead nightmare”.

I en klass för sig

Rockstar vet som inget annat spelföretag hur man förvaltar och förädlar myter. Deras träffsäkra ironiserande över kulturella företeelser plockar poäng efter poäng.

Handlingen i ”Undead nightmare” tar avstamp i en alternativ verklighet där ”Red dead redemption”-hjälten John Marston lever lycklig med sin fru och son – tills tragedin än en gång slår till, denna gång i form av en zombie-epidemi. För att kunna rädda sin nu morrande och dreglande familj ger sig John iväg västerut igen för att hitta ett botemedel.

Inget hafsverk

”Undead nightmare” är långt ifrån de billiga och ihåliga nedladdningsbara episoder som nuförtiden tycks ackompanjera alla större spel. Här finns otaliga städer till brädden fyllda med odöda att rensa, Apokalypsens fyra hästar att tämja och gott om gamla bekanta att återigen liera sig med.

Det enda problematiska är att den sirapssega kontrollen har svårt att hänga med i svängarna nu när tempot är så mycket högre och fienderna gärna anfaller i vilt klösande tiomannaklasar.

Men bortsett från det lyckas Rockstar mitt i all förruttnelse få ”Red dead redemption” att kännas fräschare än på evigheter.

FAKTA

➕➕➕➕ Red dead redemption: Undead nightmare

Från 18 år

Format: Playstation 3 (nedladdning, 90 kr), Xbox 360 (nedladdning, 95 kr). Finns även som fristående spel till båda konsoler (249 kr).

Jonas Högberg