Startsidan / Nöjesbladet / Spela

Världens bästa Starcraft II-spelare till Stockholm

I helgen inleds ny stor Dreamhack-turnering

”Starcraft II”   ”Starcraft II”

I helgen belägras Globen av världens bästa ”Starcraft II”-spelare. 150 000 svenska kronor – och möjligheten att delta i höstens storfinaler – står på spel.

Svenska ”Starcraft II”-spelaren Johan ”Naniwa” Lucchesi på en turnering i somras.   Svenska ”Starcraft II”-spelaren Johan ”Naniwa” Lucchesi på en turnering i somras. Foto: Minyoung Choi

E-sportåret 2012 ser ut att bli det mest välpackade någonsin. I USA storsatsar Major League Gaming på en rad e-sporttävlingar. Och svenska Dreamhack-organisationen har givit ett storstilat svar. Dreamhack Eizo Open 2012 är en tävling med fyra deltävlingar i ”Starcraft II” spridda över hela Europa – och storfinalen spelas i Jönköping i november.

1,2 miljoner kr i potten

Med en sammanlagd prissumma på 1,2 miljoner kronor lär tävlingarna locka till sig en stor del av världseliten. Det märks inte minst på deltagarlistorna inför premiärtävlingen, som hålls i Globen-annexet i Stockholm.

En av turneringens allra mest spännande spelare är kontroverssvensken Johan ”Naniwa” Lucchesi. Under de senaste veckorna har Naniwa radat upp fantastiska resultat i Sydkoreanska högstaligan, något som betraktas som ytterligare bevis för att svensken är mer än bara attityd. Kim ”Sase” Hammar är en annan intressant svensk protoss-spelare som kommer ställa upp i helgens tävlingar.

Koreanska proffs på plats

Utöver en rad skickliga svenskar kommer tävlingen också gästas av spelare som tyske Giacomo ”Socke” Thüs, amerikanske Greg ”Idra” Fields och holländske Joseph ”Ret” de Kroon.

Många räknar också med att de koreanska proffsen som anläder kommer placera sig högt. Till dem räknas Jung ”Genius” Min Soo och Lee ”Puma” Ho Joon.

Gruppspelet inleds under lördagmorgonen och fortsätter fram till söndag eftermiddag. Slutspelet drar igång söndag eftermiddag och vinnaren koras strax innan tolvslaget.

Michael Gill

Speltoppen

1 (1) Mario kart 8 Wii U

 

2 (5) Minecraft Playstation 3

 

3 (3) Watch dogs Playstation 4

 

4 (4) Watch dogs Playstation 4

 

5 (8) Minecraft Xbox 360

 

6 (6) Watch dogs Xbox 360

 

7 (12) Fifa world cup Brazil Playstation 3

 

8 (7) Watch dogs pc

 

9 (2) Wildstar pc

 

10 (9) Fifa 14 Playstation 4

 

11 (16) Fifa world cup Brazil Xbox 360
 

12 (11) Fifa 14 Playstation 3

 

13 (15) Grand theft auto V Playstation 3

 

14 (17) Battlefield 4 pc

 

15 (14) Diablo III: Reaper of souls pc

 

16 (19) Grand theft auto V Xbox 360

 

17 (ÅT) Pokemon Y Nintendo 3DS

 

18 (13) Fifa 13 Xbox 360

 

19 (ÅT) Skate 3 Xbox 360

 

20 (ÅT) Battlefield 4 Playstation 3


Speltoppen bygger på spelförsäljning inrapporterad från återförsäljare i Sverige och är sammanställd av media control GfK.