Startsidan / Nöjesbladet / Spela

Världens bästa Starcraft II-spelare till Stockholm

I helgen inleds ny stor Dreamhack-turnering

”Starcraft II”   ”Starcraft II”

I helgen belägras Globen av världens bästa ”Starcraft II”-spelare. 150 000 svenska kronor – och möjligheten att delta i höstens storfinaler – står på spel.

Svenska ”Starcraft II”-spelaren Johan ”Naniwa” Lucchesi på en turnering i somras.   Svenska ”Starcraft II”-spelaren Johan ”Naniwa” Lucchesi på en turnering i somras. Foto: Minyoung Choi

E-sportåret 2012 ser ut att bli det mest välpackade någonsin. I USA storsatsar Major League Gaming på en rad e-sporttävlingar. Och svenska Dreamhack-organisationen har givit ett storstilat svar. Dreamhack Eizo Open 2012 är en tävling med fyra deltävlingar i ”Starcraft II” spridda över hela Europa – och storfinalen spelas i Jönköping i november.

1,2 miljoner kr i potten

Med en sammanlagd prissumma på 1,2 miljoner kronor lär tävlingarna locka till sig en stor del av världseliten. Det märks inte minst på deltagarlistorna inför premiärtävlingen, som hålls i Globen-annexet i Stockholm.

En av turneringens allra mest spännande spelare är kontroverssvensken Johan ”Naniwa” Lucchesi. Under de senaste veckorna har Naniwa radat upp fantastiska resultat i Sydkoreanska högstaligan, något som betraktas som ytterligare bevis för att svensken är mer än bara attityd. Kim ”Sase” Hammar är en annan intressant svensk protoss-spelare som kommer ställa upp i helgens tävlingar.

Koreanska proffs på plats

Utöver en rad skickliga svenskar kommer tävlingen också gästas av spelare som tyske Giacomo ”Socke” Thüs, amerikanske Greg ”Idra” Fields och holländske Joseph ”Ret” de Kroon.

Många räknar också med att de koreanska proffsen som anläder kommer placera sig högt. Till dem räknas Jung ”Genius” Min Soo och Lee ”Puma” Ho Joon.

Gruppspelet inleds under lördagmorgonen och fortsätter fram till söndag eftermiddag. Slutspelet drar igång söndag eftermiddag och vinnaren koras strax innan tolvslaget.

Speltoppen

1 (5) Lego Jurassic world Xbox 360

 

2 (3) Lego Jurassic world Playstation 3

 

3 (2) The witcher 3 Playstation 4

 

4 (ÅT) World of Warcraft: Warlords of Draenor pc

 

5 (ÅT) Diablo III: Reaper of souls pc

 

6 (ÅT) Diablo III pc

 

7 (4) Lego Jurassic world Playstation 4

 

8 (ÅT) World of Warcraft: Battlechest pc

 

9 (1) The elder scrolls online: Tamriel unlimited Playstation 4

 

10 (7) Fifa 15 Playstation 4

 

11 (10) Grand theft auto V Playstation 4

 

12 (11) The Sims 4 pc

 

13 (ÅT) Starcraft: Battlechest pc

 

14 (14) Fifa 15 Playstation 3

 

15 (15) Lego Jurassic world Xbox One

 

16 (8) Grand theft auto V pc

 

17 (ÅT) Battlefield 4 pc

 

18 (12) The witcher 3 pc

 

19 (ÅT) Battlefield 4 Xbox 360

 

20 (9) Splatoon Wii U


Speltoppen bygger på spelförsäljning inrapporterad från återförsäljare i Sverige och är sammanställd av Media Control GfK.