Startsidan / Nöjesbladet / Spela

Världens bästa Starcraft II-spelare till Stockholm

I helgen inleds ny stor Dreamhack-turnering

”Starcraft II”   ”Starcraft II”

I helgen belägras Globen av världens bästa ”Starcraft II”-spelare. 150 000 svenska kronor – och möjligheten att delta i höstens storfinaler – står på spel.

Svenska ”Starcraft II”-spelaren Johan ”Naniwa” Lucchesi på en turnering i somras.   Svenska ”Starcraft II”-spelaren Johan ”Naniwa” Lucchesi på en turnering i somras. Foto: Minyoung Choi

E-sportåret 2012 ser ut att bli det mest välpackade någonsin. I USA storsatsar Major League Gaming på en rad e-sporttävlingar. Och svenska Dreamhack-organisationen har givit ett storstilat svar. Dreamhack Eizo Open 2012 är en tävling med fyra deltävlingar i ”Starcraft II” spridda över hela Europa – och storfinalen spelas i Jönköping i november.

1,2 miljoner kr i potten

Med en sammanlagd prissumma på 1,2 miljoner kronor lär tävlingarna locka till sig en stor del av världseliten. Det märks inte minst på deltagarlistorna inför premiärtävlingen, som hålls i Globen-annexet i Stockholm.

En av turneringens allra mest spännande spelare är kontroverssvensken Johan ”Naniwa” Lucchesi. Under de senaste veckorna har Naniwa radat upp fantastiska resultat i Sydkoreanska högstaligan, något som betraktas som ytterligare bevis för att svensken är mer än bara attityd. Kim ”Sase” Hammar är en annan intressant svensk protoss-spelare som kommer ställa upp i helgens tävlingar.

Koreanska proffs på plats

Utöver en rad skickliga svenskar kommer tävlingen också gästas av spelare som tyske Giacomo ”Socke” Thüs, amerikanske Greg ”Idra” Fields och holländske Joseph ”Ret” de Kroon.

Många räknar också med att de koreanska proffsen som anläder kommer placera sig högt. Till dem räknas Jung ”Genius” Min Soo och Lee ”Puma” Ho Joon.

Gruppspelet inleds under lördagmorgonen och fortsätter fram till söndag eftermiddag. Slutspelet drar igång söndag eftermiddag och vinnaren koras strax innan tolvslaget.

Michael Gill

Speltoppen

1 (NY) Fifa 16 Playstation 4

 

2 (NY) Fifa 16 Xbox One

 

3 (NY) Fifa 16 Playstation 3

 

4 (NY) Fifa 16 Xbox 360

 

5 (1) NHL 16 Playstation 4

 

6 (NY) Fifa 16 pc

 

7 (NY) Skylanders: Superchargers Playstation 3

 

8 (2) NHL 16 Xbox One

 

9 (NY) Skylanders: Superchargers Xbox 360

 

10 (5) Super Mario maker Wii U

 

11 (6) Metal gear solid V: The phantom pain Playstation 4

 

12 (NY) Skylanders: Superchargers Wii U

 

13 (3) Forza 6 Xbox One

 

14 (4) Destiny: The taken king Playstation 4

 

15 (NY) Skylanders: Superchargers Wii

 

16 (11) Grand theft auto V Playstation 4

 

17 (NY) Skylanders: Superchargers Playstation 4

 

18 (16) The Sims 4 pc

 

19 (8) NHL 16 Xbox 360

 

20 (NY) NBA 2K16 Playstation 4


Speltoppen bygger på spelförsäljning inrapporterad från återförsäljare i Sverige och är sammanställd av Media Control GfK.

Om Aftonbladet