Startsidan / Nöjesbladet / Spela

Världens bästa Starcraft II-spelare till Stockholm

I helgen inleds ny stor Dreamhack-turnering

”Starcraft II”   ”Starcraft II”

I helgen belägras Globen av världens bästa ”Starcraft II”-spelare. 150 000 svenska kronor – och möjligheten att delta i höstens storfinaler – står på spel.

Svenska ”Starcraft II”-spelaren Johan ”Naniwa” Lucchesi på en turnering i somras.   Svenska ”Starcraft II”-spelaren Johan ”Naniwa” Lucchesi på en turnering i somras. Foto: Minyoung Choi

E-sportåret 2012 ser ut att bli det mest välpackade någonsin. I USA storsatsar Major League Gaming på en rad e-sporttävlingar. Och svenska Dreamhack-organisationen har givit ett storstilat svar. Dreamhack Eizo Open 2012 är en tävling med fyra deltävlingar i ”Starcraft II” spridda över hela Europa – och storfinalen spelas i Jönköping i november.

1,2 miljoner kr i potten

Med en sammanlagd prissumma på 1,2 miljoner kronor lär tävlingarna locka till sig en stor del av världseliten. Det märks inte minst på deltagarlistorna inför premiärtävlingen, som hålls i Globen-annexet i Stockholm.

En av turneringens allra mest spännande spelare är kontroverssvensken Johan ”Naniwa” Lucchesi. Under de senaste veckorna har Naniwa radat upp fantastiska resultat i Sydkoreanska högstaligan, något som betraktas som ytterligare bevis för att svensken är mer än bara attityd. Kim ”Sase” Hammar är en annan intressant svensk protoss-spelare som kommer ställa upp i helgens tävlingar.

Koreanska proffs på plats

Utöver en rad skickliga svenskar kommer tävlingen också gästas av spelare som tyske Giacomo ”Socke” Thüs, amerikanske Greg ”Idra” Fields och holländske Joseph ”Ret” de Kroon.

Många räknar också med att de koreanska proffsen som anläder kommer placera sig högt. Till dem räknas Jung ”Genius” Min Soo och Lee ”Puma” Ho Joon.

Gruppspelet inleds under lördagmorgonen och fortsätter fram till söndag eftermiddag. Slutspelet drar igång söndag eftermiddag och vinnaren koras strax innan tolvslaget.

Michael Gill

Speltoppen

1 (NY) Destiny Playstation 4

 

2 (4) The Sims 4 pc

 

3 (NY) Hyrule warriors Wii U

 

4 (2) NHL 15 Playstation 4

 

5 (3) Destiny Xbox One

 

6 (5) NHL 15 Playstation 3

 

7 (6) NHL 15 Xbox 360

 

8 (10) Minecraft Playstation 3

 

9 (NY) Disney infinity 2.0 Playstation 3

 

10 (7) NHL 15 Xbox One

 

11 (9) Destiny Playstation 3

 

12 (NY) Disney infinity 2.0 Xbox 360

 

13 (8) Destiny Xbox 360

 

14 (13) Minecraft Xbox 360

 

15 (12) The last of us: Remastered Playstation 4

 

16 (16) Diablo III: Reaper of souls pc

 

17 (NY) Disney infinity 2.0 Wii U

 

18 (NY) Theathrythm final fantasy: Curtain call Nintendo 3DS

 

19 (18) Diablo III: Reaper of souls Playstation 4

 

20 (NY) Disney infinity 2.0 Playstation 4


Speltoppen bygger på spelförsäljning inrapporterad från återförsäljare i Sverige och är sammanställd av media control GfK.