Startsidan / Nöjesbladet / Spela

Johan tillhör världs- eliten – i Starcraft II

Svenske ”Naniwa” bor och spelar i Sydkorea

Foto: Hampus Andersson/Dreamhack

En av världens bästa ”Starcraft II”-spelare kommer från Sverige.

Johan ”Naniwa” Lucchesi fortsätter rada upp imponerande resultat i sydkoreanska GSL – världens svåraste liga.

Och 28 juli kan du se honom tävla i Nordic Nationals – den nordiska deltävlingen i ”Starcraft II”-VM – i Stockholm.

För ett år sedan flyttade svenske Johan ”Naniwa” Lucchesi till Sydkorea. Planen var tydlig: att träna för att bli bäst på ”Starcraft II”. Under året som gått har Naniwa blandat framgång, motgång och kontrovers – men aldrig tappat drivkraften att hela tiden försöka bli bättre.

Fokus för Naniwa har sedan nästan ett år tillbaka legat fullständigt på koreanska toppligan, ”Code S”-nivån i Global ”Starcraft II” League. Förra veckan spelade han kvartsfinal mot Park ”DongRaeGu” Soo Ho, som tveklöst måste räknas som en av världens absolut bästa ”Starcraft II”-spelare just nu. Svensken chocköppnade och vann den första matchen, i en bäst av fem-serie, genom fantastiskt välförberedd och genomförd strategi.

Tränar inför Nordic Nationals

DongRaeGu vände sedan tillbaka matchserien till sin fördel, men tappade fjärdematchen. Efter en spännande femte och avgörande match blev det dock klart att Naniwa åter misslyckades att ta sig till semifinal. Det här är andra gången i rad han faller i kvartsfinal, och svenske Jonathan ”Jinro” Walsh fortsätter vara den enda icke-korean som spelat semifinal i GSL Code S.

För tillfället tränar Naniwa inför nordiska uttagningarna till Blizzards eget världsmästerskap i ”Starcraft II”. I den stora svenska deltävlingen, som sponsras av och kommer sändas live på Aftonbladet , räknas han som en av storfavoriterna.

Tom ”Endars” Bramler har sysselsatt sig som e-sportkommentator sedan 2005, då främst i ”Warcraft III”. Idag är han mest känd för sitt ”Starcraft II”-kommenterande i E-sport-SM, Barcraft och AWGL. Tom menar att det inte råder någon tvekan om att Naniwa tillhör de allra bästa i världen.

”En av de tio bästa”

– Tittar man på scenen i helhet så tror jag att det står mellan fransmannen Stephano och Naniwa om vem som faktiskt är den bästa ”ickekoreanen” i dagsläget, säger Tom. Jag skulle ranka Naniwa bland de tio bästa spelarna i världen.

I en intervju med Spela förra året förklarade Naniwa, på sitt karaktäristiskt karga sätt, inställningen som nu tagit honom till toppen av ”Starcraft II”-världen.

– Om det går bra eller dåligt har inget med hur länge jag stannar i Korea att göra – jag är primärt här för att träna. Så länge jag känner att jag blir bättre kommer jag att försöka stanna.

Inget pekar på att han är på väg hem.

Michael Gill

Speltoppen

1 (NY) Fifa 16 Playstation 4

 

2 (NY) Fifa 16 Xbox One

 

3 (NY) Fifa 16 Playstation 3

 

4 (NY) Fifa 16 Xbox 360

 

5 (1) NHL 16 Playstation 4

 

6 (NY) Fifa 16 pc

 

7 (NY) Skylanders: Superchargers Playstation 3

 

8 (2) NHL 16 Xbox One

 

9 (NY) Skylanders: Superchargers Xbox 360

 

10 (5) Super Mario maker Wii U

 

11 (6) Metal gear solid V: The phantom pain Playstation 4

 

12 (NY) Skylanders: Superchargers Wii U

 

13 (3) Forza 6 Xbox One

 

14 (4) Destiny: The taken king Playstation 4

 

15 (NY) Skylanders: Superchargers Wii

 

16 (11) Grand theft auto V Playstation 4

 

17 (NY) Skylanders: Superchargers Playstation 4

 

18 (16) The Sims 4 pc

 

19 (8) NHL 16 Xbox 360

 

20 (NY) NBA 2K16 Playstation 4


Speltoppen bygger på spelförsäljning inrapporterad från återförsäljare i Sverige och är sammanställd av Media Control GfK.

Om Aftonbladet