Startsidan / Nöjesbladet / Spela

Japanskt ’bröstspel’ kommer till Sverige

”Tydlig objektifiering som sticker i ögonen”

Spelserien ”Senran kagura” är ökänd för sin bröstfixering.

Nu släpps en ny del i Sverige – som får sällskap av specialutgåvan ”Happy boobs edition” och en musmatta med ”3d-bröst”.

– Det är lika beklagligt att någon vill skapa ”Senran kagura” som att någon vill ge ut det och att folk köper det, säger Aftonbladets spelrecensent Kerstin Alex.

Få så kallade ”erotiska” spel når utanför Japans gränser. Men enligt Eurogamer kommer uppföljaren till det bröstfixerade actionspelet ”Senran kagura burst” att släppas i Europa till Nintendo 3DS. Och seriens designer Kenichiro Takaki hymlar inte med att det hela mest är en ursäkt för att få visa upp studsande bröst.

– Jag började fundera på vad jag ville se i ett spel till Nintendo 3DS och inom 30 sekunder kom jag på svaret. Det var bröst.

Musmatta med bröst

”Senran kagura 2: Deep crimson” är ett sidoscrollande actionspel där lättklädda kvinnor slåss mot andra lättklädda kvinnor – och ödlemonster med stora bröst. Den som vill kan även detaljstudera spelets kvinnor i ett omklädningsrum.

Spelets specialutgåva har döpts till ”Happy boobs edition”. Den lyxigare varianten innehåller en musmatta med 3d-bröst.

”Väldigt omodernt”

Aftonbladets spelrecensent Kerstin Alex är kritisk till att spelutvecklare gör underhållning av objektifiering, speciellt när det inte finns några uppenbara inslag av parodi, satir eller djupare budskap.

– Det känns dessutom väldigt omodernt att göra spel som mestadels fokuserar på skumpande kvinnobröst, säger Alex. Men vad är värst? Tydlig objektifiering sticker i ögonen men är lättare att peka ut, kritisera och ta avstånd från? Eller den subtila ”lilla gumman”-förminskningen av kvinnor som flyger under mångas, inklusive min, radar varje dag?

”Unken kvinnosyn”

Har Nintendo ett ansvar att stoppa produkter av det här slaget?

– Den europeiska versionen av ”Senran kagura: Bon appétit” släpptes till Playstation Vita för inte ens ett halvår sedan. Där bland annat en naken kvinna ligger med chokladsås över ryggen och grädde i stjärtskåran. Det stoppade inte Sony, så varför ska det stoppa Nintendo? Det är lika beklagligt att utvecklare vill göra spel som ”Senran kagura” som att någon vill ge ut det, att konsoljättar accepterar det och att folk köper det. Som jag ser det är alla delaktiga i att den unkna kvinnosynen förblir just unken.

Speltoppen

1 (NY) Fifa 16 Playstation 4

 

2 (NY) Fifa 16 Xbox One

 

3 (NY) Fifa 16 Playstation 3

 

4 (NY) Fifa 16 Xbox 360

 

5 (1) NHL 16 Playstation 4

 

6 (NY) Fifa 16 pc

 

7 (NY) Skylanders: Superchargers Playstation 3

 

8 (2) NHL 16 Xbox One

 

9 (NY) Skylanders: Superchargers Xbox 360

 

10 (5) Super Mario maker Wii U

 

11 (6) Metal gear solid V: The phantom pain Playstation 4

 

12 (NY) Skylanders: Superchargers Wii U

 

13 (3) Forza 6 Xbox One

 

14 (4) Destiny: The taken king Playstation 4

 

15 (NY) Skylanders: Superchargers Wii

 

16 (11) Grand theft auto V Playstation 4

 

17 (NY) Skylanders: Superchargers Playstation 4

 

18 (16) The Sims 4 pc

 

19 (8) NHL 16 Xbox 360

 

20 (NY) NBA 2K16 Playstation 4


Speltoppen bygger på spelförsäljning inrapporterad från återförsäljare i Sverige och är sammanställd av Media Control GfK.

Om Aftonbladet