Carl-Johan
Johansson

Spelkulturens riktiga fiender

CJ Johansson: Lyssna inte på fundamentalisterna

”Proteus”   ”Proteus”

Fundamentalister finns överallt. Även i spelbranschen.

Ed Key är förbannad.

Han har just ägnat tre år åt att skapa ”Proteus”, en finstämd liten interaktiv upplevelse där vi får möjlighet att vandra omkring i en handritad pixelvärld tonsatt med ett dynamiskt soundtrack. Det är allt som verket går ut på.

Och på grund av detta har han anklagats för att sabotera spelkulturen.
 

Branschlobbyisterna på sajten Gamasutra missförstod i vanlig ord- ning vad det handlade om och publicerade en artikel döpt till ”Det är helt okej att inte gilla antispel” där de strök alla hatare medhårs.

”Proteus” är förstås inte ett ”antispel”, för det första. Det definieras inte av vad det inte är. Det är inte skapat för att utgöra motsatsen till någonting annat. Key har gjort det för att förmedla någonting specifikt. ”Proteus” hade inte varit ”Proteus” om det varit designat annorlunda.

Men vad är ”Proteus” då? Är det verkligen ett spel? Nej, det är det inte. Inte i ordets traditionella mening. Och detta faktum borde ses som någonting bra och spännande i stället för ett dolt angrepp på spelkulturen.
 

Den belgiska konstnärsduon Tale of Tales myntade för några år sedan termen ”notgame” som en sorts ironisk definition för sina digitala skapelser. Det var aldrig menat som en genrebeteckning. Det var i stället tänkt att visa hur spel är en liten del av ett bredare interaktivt medium snarare än tvärtom.

”Kan vi skapa en form av digital underhållning som inte förlitar sig på strukturen i spel?” undrade de i ett blogginlägg. Vad är ett interaktivt konstnärligt verk som inte bygger på tävlingsmoment, mål, belöningar, att vinna och förlora?

”Proteus” är den senaste i raden av interaktiva upplevelser som försöker finna ett svar på de här frågorna. Och det är viktigt att vi faktiskt gör det om vi ska kunna göra plats för mer än en sorts upplevelser. Problemet här är överhuvudtaget inte Ed Key.

Problemet är de som vill begränsa mediet i stället för att bredda det.

Carl-Johan Johansson

Speltoppen

1 (NY) Fifa 16 Playstation 4

 

2 (NY) Fifa 16 Xbox One

 

3 (NY) Fifa 16 Playstation 3

 

4 (NY) Fifa 16 Xbox 360

 

5 (1) NHL 16 Playstation 4

 

6 (NY) Fifa 16 pc

 

7 (NY) Skylanders: Superchargers Playstation 3

 

8 (2) NHL 16 Xbox One

 

9 (NY) Skylanders: Superchargers Xbox 360

 

10 (5) Super Mario maker Wii U

 

11 (6) Metal gear solid V: The phantom pain Playstation 4

 

12 (NY) Skylanders: Superchargers Wii U

 

13 (3) Forza 6 Xbox One

 

14 (4) Destiny: The taken king Playstation 4

 

15 (NY) Skylanders: Superchargers Wii

 

16 (11) Grand theft auto V Playstation 4

 

17 (NY) Skylanders: Superchargers Playstation 4

 

18 (16) The Sims 4 pc

 

19 (8) NHL 16 Xbox 360

 

20 (NY) NBA 2K16 Playstation 4


Speltoppen bygger på spelförsäljning inrapporterad från återförsäljare i Sverige och är sammanställd av Media Control GfK.

Om Aftonbladet