Mediet Birkan Tore: Jag behöver inte vetenskapliga bevis för att tro

TV

Birkan Tore från ”Det okända” blir frontperson i nysatsningen ”Räddad av änglar”.

Trots många skeptiker är han själv övertygad om existensen av änglar – och den fiktiva ön Atlantis.

– Någon dag vet jag att vetenskapen kommer komma ikapp med allt det här, säger Birkan Tore.

Birkan Tore, 36, blir frontperson i Sjuans nya program ”Räddad av änglar”. Det världsledande mediumet är född i Turkiet, och uppvuxen i Holland, men driver nu mestadels sin verksamhet i USA där han är bosatt. Efter att ha skrivit böcker inom det mediala fältet har Birkan Tore blivit en efterfrågad föreläsare och mentor. När han inte syns på svensk TV reser han världen runt med sina turnéer och agerar vägledare åt människor med andlighet som intresse.

I serien ”Räddad av änglar”, som kan ses som en korsning mellan ”Det okända” och ”blåljusutrycknings-tv”, träffar han människor som har överlevt olika typer av katastrofer och olyckor. Där ger han sin syn om hur deras skyddsänglar är anledningen till att de överlevt.

– I ”Det okända” jobbar jag främst med döda människor, i den här showen jobbar jag med ”nästan döda” människor. Jag har varit tvungen att ta mig själv till platser som jag aldrig har varit varken spirituellt eller fysiskt, och det pushade verkligen mina gränser, men det gjordes med mycket kärlek, säger Birkan Tore om den nya satsningen.

Mannen med änglahåret är grundaren av ”Atlanthean healing” som är en slags alternativ medicin genom ”vibrerande energi”. Enligt Birkan Tore användes det av präster och prästinnor i Atlantis tempel för att uppnå läkande. Det kan ses som kontroversiellt eftersom ön Atlantis av allmänheten ses som en fiktiv ö, som omtalats av filosofen Platon. Dess existens har aldrig kunnat bevisas.

Du är helt övertygad om att Atlantis är verkligt?

– Jag är övertygad. Men jag är övertygad om många saker, säger han till Nöjesbladet.

– Jag är inte personen som behöver vetenskapliga bevis för att tro på något, för mycket av det vi ser som fakta idag var ”science fiction” tidigare. Så någon dag vet jag att vetenskapen kommer komma ikapp med allt det här, säger han.

Övertygad om Atlantis existens

Enligt Birkan Tore är den huvudsakliga ön Atlantis belägen mellan USA och den Mittatlantiska ryggen och går att besöka genom meditation. Genom att slappna av kan man få minnen från andra livstider och andras själsliga upplevelser, berättar han.

– Atlantis invånare har utposter på olika platser också, och jag tror att det skapar förvirringen kring vart Atlantis är, säger han.

En trettiominutersläsning via telefon med Birkan Tore kostar 210 amerikanska dollar, som i svenska kronor landar på ungefär 1900 kronor. Han jämför sitt yrke med det jobb som psykologer, terapeuter, eller massörer utför, och ser inget tvivelaktigt i att ta ut stora summor för något som inte med säkerhet ger det resultat folk strävar efter. Så länge han kan få fram någon ny information känner han sig nöjd.

– Det finns ingen garanti för att varje läsning blir fantastisk. Efter många år är jag självklart säker i processen, men jag känner fortfarande lite nervositet. Jag gör mitt bästa, och om jag vaknar på morgonen och inte känner mig bra den dagen så ombokar jag för då vet jag att det kommer att påverka läsningen, säger han.

”Fysiskt ljus ur deras närvaro”

Inför det nya programmet ”Räddad av änglar” kände Birkan Tore till en början en viss skepsis från några av deltagarna, men tror sig ha övertygat dem om sina skyddsänglar.

Vad har du för bevis för att skyddsänglarna existerar?

– Jag kan hänvisa tillbaka till religiösa skrifter. Religionerna är oense om allt, men de är ense om att vi alla har skyddsänglar. Genom att titta tillbaka på de gamla kulturerna ser vi att statyer och skrifter fortfarande finns, så konceptet med änglar är en del av våra erfarenheter sedan mänsklighetens början, säger han.

Med lugn röst berättar han hur änglarna yttrar sig för honom. Han önskar att det vore lika enkelt som det framställs i filmer, men det är inte alls på det sättet i verkligheten, berättar han.

– Ibland känner jag deras närvaro och det känns väldigt likt när man går till en bankomat och någon står bakom dig. Man kan alltid känna att någon är där utan att man har hört den komma, säger Birkan Tore, och fortsätter:

– Jag kan känna att det är någon där, och med änglar är den känslan väldigt kärleksfull och väldigt ljust, som om det är fysiskt ljus som kommer ut ur deras närvaro. Jag kan oftast se var de är, säger han.

”Räddad av änglar” har premiär den 19:e april 21.00 i Sjuan.