Matsnusket i kock-tv

Flera experter rasar mot dålig hygien: Slarvet kan leda till mat-
förgiftningar

1 av 4 | Foto: SVT
FINGRAR I MATEN Tina Nordström i SVT:s "Mat" är en av de svenska tv-kockar som kritiseras för att slarva med hygienen. "Munnen är den största bakteriehärden vi har. Ändå stoppar hon fingrarna i grytan och smakar", säger en livsmedelsexpert.
TV

Miljoner ser matlagnings-

programmen.

Men nu får Tina Nordström och andra svenska tv-kockar skarp kritik för bristande hygien.

- Det har kommit in flera anmälningar, säger Louise Nyholm, Livsmedelsverket.

"Den nakna kocken" Jamie Oliver och Nigella Lawson har redan kritiserats hårt av de brittiska hälsovårdsmyndigheterna.

Nu är det våra svenska tv-kockar som grillas.

Tina Nordström från SVT:s "Mat" är en av dem.

- Munnen är den största bakteriehärden vi har. Ändå stoppar hon fingrarna i grytan och smakar, säger Ann Swenell Paulsson, chef på livsmedelshygieniska avdelningen i Malmö.

Skulle inte vilja äta

TV4:s "Middagstipset", "Köket" och "Superklasse" kritiseras också.

- Jag tycker det ser väldigt oaptitligt ut, riktigt snuskigt ibland. Jag skulle inte vilja äta den maten, säger Solveig Hagström, livsmedelsinspektör.

I en skrivelse till Livsmedelsverket menar hon att hygiennivån i matlagningsprogrammen är under all kritik.

- Följden kan bli matförgiftning. Vi vet ju att hälften av alla matförgiftningar sker hemma.

Dåligt inflytande

Fler är oroliga över att kända tv-kockar har dåligt inflytande på tittarna.

- Tina har ju ett otroligt genomslag. Gör hon fel så får det lika stort genomslag, säger Maria Holm, chef för livsmedelsavdelningen i Göteborg.

- Om man fick en riktigt populär figur som Tina att köpa hygienkonceptet också så hade man kommit långt, säger Ann Swenell Paulsson.

SVT tillbakavisar kritiken.

- Tina är utbildad kock. Att använda händer är helt okej om de är rena. Det blir tråkigt om man i varje program ska redovisa hur ofta hon tvättar händerna, säger Susanne Reich, nöjeschef på SVT.

"Tvättar händerna ofta"

Aftonbladet har sökt Tina Nordström själv för en kommentar, men Susanne Reich svarar att det inte finns någonting att tillägga.

TV 4 menar också att det är svårt att redovisa allt.

- Våra kockar är extremt noga med hygienen och tvättar händerna ofta, men det klipps bort, säger Bertil Karlefors, chef för "Nyhetsmorgon".

- Frågan är vad man ska klippa bort och ha kvar, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien. Det här är ju inte rena underhållningsprogram.

Här är några av felen kockarna gör i rutan

Per Magnusson