Snusk på Melkers krogar

Stjärnkocken i tv som slår ner på andras restauranger får själv underkänt

JAG HAR INGET ATT DÖLJA Stjärnkrögaren Melker Anderssons krogar har fått flera anmärkningar hos Miljöförvaltningen. Kylvaror förvarades i 14–15 graders värme, matgäster har klagat på magont efter måltiden och Anticimex tillkallades efter flugor i köket. ”Folk får ont i magen varje dag och det är inte lätt att spåra källan. Vi behandlar mat enligt regelboken”, säger Melker Andersson.
Foto: Magnus Selander/TV4
JAG HAR INGET ATT DÖLJA Stjärnkrögaren Melker Anderssons krogar har fått flera anmärkningar hos Miljöförvaltningen. Kylvaror förvarades i 14–15 graders värme, matgäster har klagat på magont efter måltiden och Anticimex tillkallades efter flugor i köket. ”Folk får ont i magen varje dag och det är inte lätt att spåra källan. Vi behandlar mat enligt regelboken”, säger Melker Andersson.
TV

I ”Melkers krogakut” åker stjärnkrögaren runt i Sverige och dömer ut restaurangkök.

Samtidigt har Melker Anderssons egna lyxkrogar flera anmärkningar hos Miljöförvaltningen.

Han hade flugor i köket och 14–15 plusgrader i kyldisken.

I TV4:s program ”Melkers krogakut” ska stjärnkrögaren Melker Andersson få fason på restauranger runtom i landet.

Alltifrån bristande hygien till dåliga rutiner kritiseras hårt.

Samtidigt är Melker Anderssons egen kända krog Fredsgatan 12 för närvarande underkänd hos Miljöförvaltningen.

Ska åtgärdas direkt

Restaurangen saknar det viktiga egenkontrollprogrammet där en restaurangs hygieniska och praktiska rutiner ska redovisas. Trots att Miljöförvaltningen vid ett flertal tillfällen bett att få in kontrollprogrammet har detta ännu inte skett.

– Har en restaurang en enda allvarlig avvikelse blir den underkänd direkt, säger Jeanette Nordin Groth på Livsmedelskontrollen.

Vad händer om restaurangen inte åtgärdar problemen, till exempel struntar i att skicka in ett egenkontrollprogram?

– De här sakerna ska åtgärdas, så är det bara. Och om restaurangen inte tar tag i det kan det tas upp i vår nämnd. I värsta fall kan vi dra tillbaka godkännandet, säger Jeanette Nordin Groth och fortsätter:

– Det är jätteviktigt att stjärnkockarna föregår med gott exempel. Det är ju av dem som andra ska lära sig.

TV 4:s programchef Anders Knave vill inte kommentera Melker Anderssons egna restaurangbrister.

– Jag kan inte kommentera det eftersom jag inte har fakta på bordet, säger Anders Knave.

”Kan gå sönder”

Melker Andersson själv menar att de anmärkningar han har fått inte går att jämföra med de krogar hans ”krogakut” besökt.

– Det är som att jämföra äpplen och päron. Det har nästan varit läge att stänga de krogar jag besökt. De

anmärkningar vi har fått har inte gällt något som är hälsovådligt utan främst handlat om blanketter som inte fyllts i. Jag driver mina krogar på ett sätt som är hygieniskt och rätt, säger han.

Men Miljöförvaltningens upptäckte under en kontroll på restaurangen Grill att kylvaror förvarades alldeles för varmt, i 14–15 plusgrader.

– Vi kyler maten som den ska kylas men tekniska apparater kan gå sönder

ibland, säger Melker Andersson.

Gäster klagade

På Restaurang Fyran har gäster klagat på ont i magen efter att de ätit av lunchbuffén, skriver Miljöförvaltningen.

– Folk får ont i magen varje dag och det är inte lätt att spåra källan. Vi behandlar mat efter regelboken, säger Melker Andersson.

Behöver du själv ett besök från ”Krogakuten”?

– Absolut inte. Jag är krog-akuten och jobbar med det varje dag på mina restauranger. Jag har inget att dölja och det är få restauranger som klarar en kontroll helt utan anmärkningar.

FREDSGATAN 12

”Kött, grönsaker och fisk får inte förvaras ihop”

”Mat får inte stå på golvet”

Foto: Björn Elgstrand, Anders Olsson, Mattias Carlsson och TV4.
Foto: Björn Elgstrand, Anders Olsson, Mattias Carlsson och TV4.

RESTAURANG FYRAN

Flugor i köket – Anticimex tillkallas

”Flera har fått magont efter buffén”

”Mat återanvänds flera dagar i sträck”

Foto: Björn Elgstrand, Anders Olsson, Mattias Carlsson och TV4.
Foto: Björn Elgstrand, Anders Olsson, Mattias Carlsson och TV4.

GRILL

Mat i kyldisk förvaras i 14–15 plusgrader

Foto: Björn Elgstrand, Anders Olsson, Mattias Carlsson och TV4.
Foto: Björn Elgstrand, Anders Olsson, Mattias Carlsson och TV4.

RESTAURANGEN

Underkänns av myndigheterna

Foto: Björn Elgstrand, Anders Olsson, Mattias Carlsson och TV4.
Foto: Björn Elgstrand, Anders Olsson, Mattias Carlsson och TV4.

Läs också

Josefine Elfström, Linda Hjertén