Uppträdde – trots hånet

Nu hyllar Marcus Birro Allsången: Visst kan jag bli mer ödmjuk

Efter attackerna mot Allsången ställde sig Marcus Birro på Sollidenscenen ihop med Anders Lundin och hyllade folkligheten. ”Visst kan det uppfattas som inkonsekvens”, säger Birro.
Foto: Foto: Pernilla Wahlman
Efter attackerna mot Allsången ställde sig Marcus Birro på Sollidenscenen ihop med Anders Lundin och hyllade folkligheten. ”Visst kan det uppfattas som inkonsekvens”, säger Birro.
TV

I går stod författaren Marcus Birro på Soliden-scenen på Skansen.

SVT gav honom en plats i programmet trots att han länge har hånat ”Allsång på Skansen” i sin blogg.

– Det visste jag inte, säger producent Gunilla Nilars som inte kände till Birros inställning.

Gunilla Nilars.
Foto: Gustav Mårtensson.
Gunilla Nilars.

Marcus Birro, 37, har länge varit en aktiv skribent. Förutom författandet har han bloggat och skrivit krönikor och kåserier i flera tidningar.

Attacker på ”Idol”

Ofta har det handlat om det rådande kulturklimatet och attacker på olika tv-program som ”Idol” och lekprogram i de kommersiella kanalerna. Även ”Allsång på Skansen” har flera gånger hamnat i skottlinje i hans inlägg.

Efter att programledaren Rickard Olsson beskrev ”Sommarkrysset” i TV4 som ett ”Allsången”-light för två år sedan gick Birro till angrepp:

”Är Allsången för tung för vissa?

Sitter det folk i stugorna och med rynkade ögonbryn har svårt att hänga med i alla djupsinnigheter som levereras?

Att vuxna människor talar till mig från en scen som om jag vore en amöba räcker tydligen inte. Folk vill ha ännu mer medelmåtta.”

Inläggen om ”Allsången” fortsatte sedan fram till sommaren förra året. Då hörde Marcus Birro själv av sig till SVT och föreslog

att han skulle vara med i programmet.

– Vi startade en mejlkorrespondens redan förra året och han berättade då att det var flera på hans föreläsningar som frågade varför han inte var med på ”Allsången”. Men då hade vi inte plats och då har han stått på väntelistan, säger producent Gunilla Nilars.

”Inte sett”

Varken hon eller Anders Lundin kände till Birros tidigare kritik.

– Det har jag inte sett. Det finns många som är kritiska till ”Allsången” men man kan ändra sig, säger Nilars.

Marcus Birro ser själv inget konstigt med sin kovändning.

– Visst det kan uppfattas som inkonsekvens medan andra ser det som mänsklig utveckling. Det vore ju tragiskt om jag fortfarande satt på någon krog i Göteborg och tyckte och tänkte som när jag var 17.

Men det var inte så längesedan du skrev negativt om ”Allsången”?

– Nej det går kanske att hitta något som jag skrev för ett år sedan. Absolut kan jag känna att det finns ett behov att bli mer ödmjuk i det jag gör. Det gäller alla möten med människor och det gäller alla i denna bransch.

FAKTA

Så skrev Birro tidigare

Blogginlägg, 9 juli 2008:

”Tycker man inte om revyer, Magnus Uggla och Allsång på Skansen är man genast en snobb som föraktar det folkliga, föraktar vanligheten.

Men vem begränsar folkligheten till ännu en förbannad pom-pom-pom-mardröm signerad medelmåttans ultimata fanbärare, Magnus Uggla?”

Blogginlägg, 6 februari 2008:

”Förr höll författare som Vilhelm Moberg alla möjliga fanor högt. Nu knatas det på i samkväm och samförstånd överallt. Nu är högsta målet Allsång på Skansen. Nu får ingenting göra ont.”

Krönika i tidningen ”Nya upplagan”, 15 augusti 2007:

”Men kanske att mörkret här uppe, skogarna, avstånden mellan platser och människor, är en bra grogrund för vemod, eftertanke och melankoli.

Jag kan sakna allt det där i dagens kulturella klimat. I dagens flugsurrande av deckare, idioti, allsång, sommarkryss, obegriplig poesi.”

Blogginlägg, 10 juli 2007:

”I tidningen läser jag att Olsson från Bingolotto ska leda det där andra skojprogrammet i teve 4, Korsordet eller vad fan det heter, som hon från den kommersiella radion, Gry, annars håller i.

Jag tycker om att programmet är ett Allsång På Skansen Light säger Olsson.

Herregud! Är Allsången för tung för vissa?

Sitter det folk i stugorna och med rynkade ögonbryn har svårt att hänga med i alla djupsinnigheter som levereras?

Att vuxna människor talar till mig från en scen som om jag vore en amöba räcker tydligen inte. Folk vill ha ännu mer medelmåtta.

Jag måste ha missuppfattat allting. Allsången är för djupt, för innerligt. Vi behöver en lightare verison.

Är det verkligen ÄNNU VÄRRE skit vi behöver?”