Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

Turnén – ett fiasko

NÖJESBLADET AVSLÖJAR: Arrangörer för Dansbandskampens toppband anklagar Peter Settman för att ge usla villkor: Det är rena ockret

tuffa villkor Peter Settman är vd för Baluba som ligger bakom ”Dansbandskampen”. Turnén Dansbandskalaset produceras av ett dotterbolag till Baluba. Men arrangörer är missnöjda med villkoren för turnén. tuffa villkor Peter Settman är vd för Baluba som ligger bakom ”Dansbandskampen”. Turnén Dansbandskalaset produceras av ett dotterbolag till Baluba. Men arrangörer är missnöjda med villkoren för turnén. Foto: Ola Axman

Lite folk och hutlösa villkor.

Enligt en mängd arrangörer är turnén med The Playtones och Titanix från ”Dansbandskampen” i SVT ett fiasko.

– Det är satans jävla skit det här, säger Bengt-Åke Johnsson, vd på Ekebo nöjescentrum.

The Playtones vann ”Dansbandskampen” i SVT. Tillsammans med tvåan, Titanix, är bandet ute på turnén ”Dansbandskalaset” hela våren.

Nu berättar en rad arrangörer för Nöjesbladet om de hutlösa villkoren för att ta emot dansbandspaketet.

– Det känns som om man får stå där med lång näsa. Jag har sagt att det här var sämre än en bingokväll, säger Anders Holmgren på nöjesstället Möbeln i Tierp.

Han säger sig knappt ha tjänat några pengar alls när banden spelade den 23 januari. Samma bild ger större delen av de arrangörer Nöjesbladet varit i kontakt med.

– Ekonomiskt var det absolut inte bra. Man lägger ner ett enormt jobb och får inga pengar, snedfördelat är det ju absolut, säger han.

Nöjesbladet kan nu avslöja villkoren för att få arrangera ”Dansbandskalaset”.

”En smart affärsman”

Att ta emot paketet kostar 100 000 kronor, utöver det förbinder sig arrangören att lägga minst 10 000 kronor på marknadsföring. Skulle arrangörerna lyckas dra in intäkter över 145 000 kronor får de endast behålla 30 procent av pengarna.

Men det är inte The Playtones och Titanix som täljer guld.

Bakom ”Dansbandskalaset” står företaget Baluba Event. Ett dotterbolag till Baluba AB, som producerar ”Dansbandskampen” i SVT. Peter Settman, 41, är, förutom programledare för ”Dansbandskampen”, också vd på Baluba AB.

– Det är Baluba som dikterar villkoren. Att de tar 70 procent, det är ju rena ockret. Jag är inte missnöjd, jag är riktigt pissed off, det är satans jävla skit det här. Det är mitt betyg på det, säger Bengt-Åke Johnsson, vd på Ekebo nöjescentrum.

– Settman är en smart affärsman. Det är klart som tusan att han försöker att både äta kakan och ha den kvar. Girig eller inte? Jag vet inte, det finns girigare människor i den här världen, fortsätter han.

Kvällen den 20 mars blev inte alls som han hade tänkt. Det kom 600 personer till ett ställe som kan ta emot 3 000.

Gick mycket back

– Det är ett fiasko. Det är inget att hymla om. Vi kör ett nollresultat på kvällen. Det är inte klokt när man har kalkylerat på att göra en vinst på mellan 50 000 och 120 000 kronor. Det är så man kräks, säger Johansson.

Flera av arrangörerna menar att de aldrig vill ta emot ”Dansbandskalaset” igen.

– Vi gick jättemycket back. Jag kommer aldrig att ta det här mer om det är samma upplägg som i dag. Men det har jag sagt till dem, att det var jättedåligt, säger en arrangör som vill vara anonym.

– Det är helt vansinnigt att vi tar alla risker och att det är någon annan som tjänar pengarna, säger Slawomir Paciorek, delägare i Törringelund i Oxie.

”SVT:s ansvar gäller”

I höstas skrev Nöjesbladet om de låga gagerna för deltagarna i ”Dansbandskampen”. Gunilla Nilars, projektledare på SVT, hoppas att de nya avslöjandena inte ska svärta ner programmet.

– Det hoppas jag att det inte gör, vi vill verkligen påpeka att SVT:s ansvar gäller under tv-programmet, men vad som händer före och efter kan vi inte ansvara för.

Känner inte till något

Sara Danielsson, tf vd på Baluba Event, menar att det är ”tråkigt” om arrangörerna är missnöjda.

– Det är första gången jag hör det här. Men vi kommer att följa upp det och utvärdera varför de är missnöjda. Vi vill ju inte ha några som är missnöjda, säger hon.

Tycker du att det är okej att ni tar 70 procent på alla intäkter över 145 000 kronor?

– Det är ju en affärsuppgörelse mellan oss och det tycker inte jag att jag ska kommentera i det här forumet.

Nöjesbladet har förgävers sökt Peter Settman för en kommentar.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet