”Det blev lite mycket sprit”

Leif fick lämna ifrån sig sitt förkläde.
Leif fick lämna ifrån sig sitt förkläde.
TV

Leif Nöjd från Åkersberga blev första person att få lämna finalen av ”Sveriges mästerkock”.

Och själv anser Leif att det var missflyt som gjorde att han åkte ut.

– Hade det inte varit för det italienska temat hade jag aldrig åkt ut, säger han.

Markus Aujalay, Per Moberg och Leif Mannerström smakar på den spritstinna tiramisun.
Markus Aujalay, Per Moberg och Leif Mannerström smakar på den spritstinna tiramisun.

”Sveriges mästerkock” har gått in i slutspelsfasen.

I prispotten finns 250.000 kronor och ett kokbokskontrakt till den som lyckas kocka bort de 13 andra deltagarna.

Men vägen dit blir stenhård – något som visade sig redan under de första minuterna av kvällens program.

– Det blev lite panik i skafferiet. Jag hade tänkt göra något med kyckling eller en biff Bourgogne, men när inte de råvarorna fanns roffade jag bara åt mig något, säger Leif Nöjd.

”Hur svårt kan det vara”

Av de panikutvalda råvarorna bestämde sig Leif för att slänga ihop en risotto – en rätt han aldrig någonsin lagat förut.

– Jag tänkte bara ”hur svårt kan det vara”.

Ganska svårt, skulle det visa sig. Domarna Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg var inte helt nöjda med Leifs prestation och skickade honom till en utslagningsrunda mot Åke Lithén och Laleh Maghonaki.

”Blev mycket sprit”

Och Leifs missflyt fortsatte eftersom utslagsrätten var en tiramisu – en dessert som han inte ens smakat förut.

– Först gjorde jag den med två lager kex, men så läste jag att det skulle vara tre lager. Det är kexen som man doppar i sprit och kaffe, därför blev det lite mycket sprit.

Något som inte gick omärkt förbi domarna.

– Det var mycket krök i den du, kommenterade Mannerström efter provsmakningen.

– Som att äta en grogg, lade Aujalay till.

Därför blev Leif förste person att lämna ”Sveriges mästerkock” 2011.

– Det känns jättetråkigt, för jag hade kunnat gå långt. Det var lite otur att det var fel ordning på tävlingarna. Hade det blivit fisk skulle jag ha dominerat, säger han.

Tycker du att tävlingarna var orättvisa?

– Nej, det är ju samma för alla. Ett schysst upplägg, men det är ju lite olika förutsättningar. Jag har aldrig fått någon utbildning och några här går ju kockskola, men det spelar ingen roll.