Petters hemliga krav på TV4

TV4 fick jobba stenhårt för att få med rapparen i ”Så mycket bättre”

Svårövertalad Petter Askergren, 36, var från början tveksam till att medverka i ”Så mycket bättre” och tackade nej på TV4:s första förfrågan. När frågan dök upp igen tog han ett möte med produktionen och efter att han fått igenom sin lista med krav tackade han ja.
Svårövertalad Petter Askergren, 36, var från början tveksam till att medverka i ”Så mycket bättre” och tackade nej på TV4:s första förfrågan. När frågan dök upp igen tog han ett möte med produktionen och efter att han fått igenom sin lista med krav tackade han ja.Foto: lina boström einarsson
TV

TV4 fick tjata på Petter i månader innan han ställde upp i ”Så mycket bättre”.

Den folkkäre rapparen ställde hela sju krav på kanalen för att skriva på sitt kontrakt.

– Det var viktigt att de gjorde det på ett värdigt sätt, säger han.

När Petter Askergren, 36, i går fick höra Lasse Berghagen & co tolka sex av hans mest omtyckta låtar var det efter ett långt förarbete av TV4 och produktionsbolaget Mastiff.

Enligt källor till Nöjesbladet var den populära hip-hopparen med bred marginal den av deltagarna som var svårast att få att ställa upp i succéprogrammet ”Så mycket bättre”.

Tänkte länge

Flera av de andra artisterna tackade ja efter bara någon veckas betänketid.

– Först fick jag frågan och sa: nej, det där låter konstigt, berättar han själv.

– Sen fick jag frågan igen och tog ett möte med dem. Jag och min kollega ”Sleepy” ställde oss frågorna ”kan vi göra de här låtarna schyst? Kan vi göra det bra?”

Efter mycket våndande bestämde sig Petter för att ge det en chans. Men först ställde han en lång lista med krav på produktionen.

Viktigt med bra grupp

Först och främst ville Petter veta vilka de övriga deltagarna skulle bli – för att förhindra att hamna i en grupp som han inte tyckte om.

– Det var viktigt att produktionsbolaget (Mastiff) hade gjort en bra casting, vilket jag tyckte de hade gjort när jag fick allt presenterat. Jag tror att alla de andra deltagarna var klara då.

Blev överväldigad

Sen ville han kontrollera allt från kvaliteten på husbandet till vilka som skulle ingå i produktionsteamet. Petter var också orolig för att de andra skulle driva med hans raplåtar och tolka dem oseriöst.

– En viktig del för mig är att – eftersom jag förstår att det kan vara udda för de andra artisterna att ge sig in i hip hop-världen – de gör det på ett värdigt sätt. Och med facit i hand är jag helt ”blown away”, säger han.

Till skillnad från Petter behövde Christer Sandelin, 49, minimal betänketid innan han tackade ja.

Inget snaskigt 20.00

– Jag visste bara att Thomas Di Leva och Lasse Berghagen var klara, det räckte för mig. Många av de där kraven Petter ställde hade jag redan undersökt själv, säger han och fortsätter:

– Det kanske inte Petter vet vad det innebär, men när TV4 tänker göra ett program som ska gå 20.00 på lördagar handlar det inte om något snaskigt. Det är familjeunderhållning på primetime, jag visste att det skulle bli seriöst.

Matilda Snöwall, exekutiv producent på TV4:

– Jag vet att Petter tänkte sig noga för, men det fanns ingen motsättning i det. Vi har alltid haft ett högt kvalitetstänk med det här programmet.

FAKTA

Här är alla sju kraven

Castingen – att de övriga deltagarna skulle falla honom i smaken. ”Jag tyckte de hade gjort när jag fick allt presenterat. Jag tror att alla de andra deltagarna var klara då”.

Husbandet – att det var bra nog. ”Det var jävligt viktigt att bandet skulle vara bra. Och det är det ju, otroligt professionella musiker”.

Produktionen – att det var bra människor i teamet. ”Det var viktigt att folk i produktionen var bra människor. Och alla som jobbade med det här programmet var grymma”.

Ljudet – att livelåtarna skulle låta tillräckligt bra i tv-rutan. ”En sak som vi artister ofta upplever när vi uppträder i tv är att utljudet blir så dåligt i mixen. Men de har verkligen lyckats förmedla en bra live-känsla”.

Värdigheten – att de övriga deltagarna skulle vara seriösa i sina tolkningar av hans låtar. ”Och med facit i hand är jag helt ”blown away”.

Tiden – att han skulle få minst två månader att förbereda sig på. ”Jag behövde ha det för att kunna göra det på ett schyst sätt”.

Pengarna – att han blev skäligt ersatt för allt arbete han la ner på att skriva nya raptexter. ”Det är klart att vi fick ersättning för att vara med i programmet. Med några summor tänker jag inte kommentera. Jag la ner tre veckor på förarbetet. Hälften på att skriva texter i studion, hälften på att repa med bandet. Men innan dess gick jag fem veckor med ont i magen, jag bara sköt det framför mig”.

Namn: Petter Alexis Askergren.

Ålder: 36.

Yrke: Artist.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Frun Michaela, 35, barnen Alfons, Lexus och Vita.

Inkomst: 375 400 kronor, taxeringsår 2009.