Så höll Amir sin seger hemlig i flera månader

Amir Kheirmand tog hem vinsten i ”Sveriges mästerkock”

1 av 5
TV

I månader har han fått mörka sin seger.

Nu får företagaren Amir Kheirmand, 34, äntligen säga att han har tagit hem mästerkockstiteln.

– Vinnarkänslan är svår att sätta ord på, säger Kheirmand till Nöjesbladet.

Ett kokbokskontrakt och en segercheck på 250 000 kronor är hans belöning.

Nästa steg är att lansera boken som redan är klar.

– Det här var som att springa ett maratonlopp och komma i mål. Det är någon sorts liknelse man kan dra även om jag inte är en sportkille.

Finalen spelades in i december. Så han har fått hålla tyst i flera månader.

– Det sitter i ryggmärgen att inte säga något. Men nu är det över, säger Amir Kheirmand.

”Ibland blir det pannkaka”

Han förklarar att det svåraste för honom i finalen var att lägga band på sig själv och inte försöka överprestera.

– Ibland kan det bli pannkaka när jag gör alldeles för mycket. I finalen var det viktigt att jag skulle köra på lite mer säkra grejer. Så jag förberedde mig ordentligt, hade en klar plan och följde planen.

Kheirmand tycker att det är tråkigt att en detalj har försvunnit från avsnittet.

– När Leif säger att min madeirasås är den godaste sås som gjorts i alla tre säsonger visas inte. Det är tråkigt och hade varit en fjäder i hatten om han hade sagt det i tv, säger Amir Kheirmand och skrattar.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag har en dröm om att få laga mat med barn och ungdomar. Får jag drömma fritt vill jag anordna ett nationellt skolmästerskap i matlagning, säger han.

”Vill inte kallas stjärnkock”

Trots att han har mästerkock-titeln är han ödmjuk.

– Jag vill inte kallas för stjärnkock. Jag är en amatörmatlagare. Kock är ett yrke man pluggar till och jag vill inte dissa riktiga kockar.

Domaren Leif Mannerström hyllar Kheirmand.

– Hans rätter hade en bättre smak. I den här tävlingens historia har det alltid varit den som är bäst som slutligen vinner.

FAKTA

Amir om sina vinnarrätter

Pilgrimsmusselcarpaccio med brynt smör och stekt rågbröd. Fantastiskt god tycker jag det blev. Och tydligen var det Leifs favoriträtt vilket jag inte visste. Det var bara tur. Jag vet i och för sig inte hur många favoriträtter han har.

Hjortinnerfilé med potatisfondant och madeirasås. Tricket var att laga någonting som är tekniskt avancerat. Flera moment måste sitta. Köttet måste vara perfekt. De här syrade kantarellerna får inte vara för syrliga eller söta. Och madeirasåsen måste sitta eller så ryker man. Uppläggningen är jätteviktig.

Tarte Tatin med vaniljsås. Svårigheten ligger i enkelheten. Det är två saker som åker fram på tallriken. En bit tarte och vaniljsås. Och det finns en massa moment för att få till det perfekt. Jag ville göra en rustik och enkel efterrätt och hoppades att juryn skulle se det vackra i det enkla. Ibland fastnar äpplena i formen och då är man körd.

Namn: Amir Kheirmand

Ålder: 34 år.

Familj: Sambon Karin Henricsson.

Bor: I en i Västerås.

Gör: Egenföretagare inom marknadsföring, reklam och trycksaker.

Aktuell: Vinnare av "Sveriges mästerkock". Aktuell med kokboken "Amir lagar världens bästa mat".