Totalsågade tv-dans

Björn Ranelid skrev en krönika där han dissade ”Let’s dance” – nu medverkar han själv i programmet

TV

Han hyllade ”Let's dance” så intensivt att han hamnade i ett offentligt storbråk med Svenska Akademien.

Men Björn Ranelid har själv totalsågat dansprogrammet – i en egen krönika.

– Jag är mållös, säger Peter Englund, den ständige sekreteraren.

I fredags, efter ”Let’s dance”-sändningen, gick Björn Ranelid, 61, till attack mot Svenska Akademien. Han hyllade dansen och tyckte att Svenska Akademien också skulle börja dansa.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Den ständige sekreteraren Peter Englund kritiserade Björn Ranelids skrivande och kallade ”Let’s dance” för en ”dokusåpa”.

Reagerar starkt

Nu är Björn Ranelid stormförtjust i ”Let’s dance”. Men så har det inte alltid varit. För drygt tre år sedan skrev författaren en krönika i Dagens Arbete där han sågade programmet vid fotknölarna.

– Man blir känd och berömd genom att mörda, våldta, förnedra sig på tusen sätt och att medverka som pajas i till exempel ”Let’s dance”, skrev Björn Ranelid då.

Peter Englund, den ständige sekreteraren i Svenska Akademien reagerar starkt när han tar del av Björn Ranelids krönika.

– Jag är mållös, skriver han i ett mejl.

”Ogenomtänkt”

”Let’s dance”-kollegorna anser att författarens skriverier var klantiga.

– Det var ogenomtänkt av honom. Men man säger ju så där, till exempel ”jag ska inte gå in på en porrsida” och sedan gör man det ändå, säger ”Let’s dance”-kollegan Alexander Rybak.

Frank Andersson:

– Det är ju frågan om när man vill bli pajas. Nu är det hans tid, säger danskonkurrenten.

I krönikan gjorde Björn Ranelid klart att han inte uppskattade lättsam underhållning,

– Sverige har nu en ny underklass med fän och lättledd boskap som skänker bort tio timmar av det vakna dygnet i veckan åt uttagningar till schlagertävlingar, ”Idol”, ”Let’s dance” och en drog vid namn deckare, skrev han då.

”Var fördomsfull”

Enligt Björn Ranelid hade han, när krönikan skrevs, fel bild av vad ”Let’s dance” egentligen var. I dag ser han annorlunda på programmet.

– Jag var fördomsfull och okunnig. Jag förstod inte då hur roligt det kunde vara. Jag trodde ju att det var ett tramsprogram. Men så fel jag hade, och det är jag den förste att erkänna. ”Let’s dance” är bland det roligaste jag någonsin har gjort, säger han.

FAKTA

”Man blir känd och berömd genom att mörda, våldta, förnedra sig på tusen sätt och att medverka som pajas i till exempel ”Let’s dance”. Där hjälper­ det inte om man själv önskar bli utslängd och att man enligt alla sansade bedömningar saknar all talang för danskonsten. Folket tycks älska det låga, simpla och enfaldiga och röstar på den sämsta deltagaren.”

”Den ekonomiska och intellektuella överklassen befattar­ sig inte med detta spektakel. Den väljer sina egna filmer, teaterpjäser, böcker och vanor. Sverige har nu en ny underklass med fän och lättledd boskap som skänker bort tio timmar av det vakna dygnet i veckan åt uttagningar till schlagertävlingar, ”Idol”, ”Let’s dance” och en drog vid namn deckare.”

– Ur Björn Ranelids krönika i Dagens arbete, april 2007.


De tävlar i kväll:

Alexander Rybak.

Anders Bagge.

Björn Ranelid.

Figge Norling.

Tina Thörner.

Hannah Graaf.

Jessica Andersson.

Frank Andersson.

Alexandra Pascalidou.

Helena Lundbäck.

Denise Rudberg.