Dagens namn: Evert, Eilert
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

57-årig Googlechef slog Baumgartners fallskärmsrekord

Tidigt i morse tog Googlechefen Alan Eustace en luftballong upp i stratosfären för att genomföra tidernas högsta fallskärmshopp. Eustace slog det rekord som österrikaren Felix Baumgartner satt under spektakulära former för två år sedan. – Det var fantastiskt. Det var så otroligt vackert. Jag kunder se mörkret i rymden och de olika lagren i atmosfären. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger 57-åringen Eustace enligt New York Times.

Analys: Syrien och Irak kan ge vika för nya stater

Konflikten i Irak Det är troligt att Syriens och Iraks befintliga gränser i Mellanöstern – vilka fastställts genom det länge hemliga Sykes-Picot-avtalet – kommer att upplösas och nya stater bildas i deras ställe. Det skriver den tidigare brittiske diplomaten Michael C. Williams i en analys på hos nyhetsbyrån Reuters. Den rådande konflikten i de bägge länderna, driven av Islamiska statens offensiv, understryker att den snart hundra år gamla gränsdragningen har spelat ut sin roll, menar Williams och skriver: ”Hotet är överhängande att Syrien och Irak får ge vika för nya stater. Det är dock säkert att bilden av ett starkt Syrien och Irak, vilket föreställdes i Sykes-Picot-avtalet, aldrig blir verklighet.”

Hemliga hotet mot Kim Jong-un: Chokladkakor

Koreakonflikten Med hjälp av ballonger skickas chokladkakor över gränsen in till Nordkorea. Syftet är att väcka en längtan efter marknadsekonomi i diktaturen, rapporterar BBC. Sydkoreanska företag som driver verksamhet i den särskilda industrizonen på den nordkoreanska sidan av gränsen har upptäckt att kakor av märket Choco Pie har stor dragningskraft på de nordkoreanska invånarna. Varorna uppges säljas svart, till ett pris långt över det ursprungliga. Ballongerna fraktar även flygblad med budskapet att Kim Jong-un använt biståndspengar till att köpa vapen. Där finns även karikatyrbilder där Kim Jong-un skildras som en tjock, komisk diktator. De nordkoreanska myndigheterna har reagerat mycket negativt på chokladballongerna. Militären har fått order att skjuta på nedslagsplatserna.

EBOLA-EPIDEMIN

’De backade när läkaren kom ut’

TV+TEXT Svenska Jenny filmade när ebolasmittade läkaren omhändertogs

SENASTE NYTT
KOLUMNISTER
TV
AFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida