Dagens namn: Olaus, Ola
Årets Dagstidning.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Rysk minister i Norge trots förbud – twitttrade bild

Norska UD har bett ryska myndigheterna om en förklaring till varför Rysslands biträdande premiärminister Dmitrij Rogozin har rest till Svalbard. Rogozin är en av de ryssar som står på EU:s och Norges lista över personer som inte är önskvärda i landet på grund av den ryska annekteringen av Krim. Som bevis på var han var lade Rogozin själv upp en bild på Twitter dr han poserar framför ett antal skyltar i Longyearbyen i Svalbard.

Nigerias regering varnar: Mystisk sjukdom dödar 18

En ”mystisk” sjukdom har krävt minst 18 människoliv i en by i sydöstra Nigeria. Det uppger landets regering på lördagen, skriver nyhetsbyrån AFP. Symptom för sjukdomen är huvudvärk, viktminskning, försämrad syn och medvetslöshet. Regeringens talesperson Kayode Akinmade säger till AFP att de som smittas oftast dör inom ett dygn. Även Världshälsoorganisationen WHO har kännedom om sjukdomen, men de har fått uppgifter om 14 dödsfall. Labbtester har genomförts och man har uteslutit misstankar om ebola.

Lubitz mejl till flygbolaget: ”Lidit av svår depression”

Flygkraschen i Alperna Andreas Lubitz varnade Lufthansa om att han lidit av en svår depression, ändå fick han fortsätta sin internutbildning hos flygbolaget för att slutligen bli en anställd pilot på dotterbolaget Germanwings. Det rapporterar New York Times. Lubitz påbörjade den obligatoriska utbildningen 2009, där även medicinska tester genomförs, men hoppade av. En månad senare skickade han ett mejl till flygbolaget där han bad om att få en plats igen. I det mejlet var Lubitz tydlig med att han hade lidit av svår depression. Trots det fick han fortsätta utbildningen. Enligt NY Times upprättades det ingen plan för att säkerställa att Lubitz fick rätt behandling. Han blev inte heller rödflaggad för sitt hälsotillstånd, vilket ska vara rutin.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida