Dagens namn: Lage
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
VÄRLDEN
Utrikesnyheter från

Jihadi Johns offer: ”Han är kall och sadistisk”

IS avrättningsvideor Islamiska statens bödel, som under täckmanteln Jihadi John mördat flera av terrorgruppens gisslan, identifierades i dag som Mohammed Emwazi från London. Nu börjar allt fler detaljer om hans person och tidigare liv i Storbritannien att bli kända. Emwazi föddes i Kuwait 1988 och växte upp i nordvästra London. Han är utbildad programmerade och tog examen från University of Westminster 2009. Ordföranden för organisationen CAGE, som hade kontakt med Emwazi under 2010, säger till Sky News att han uttryckte frustration efter att ha nekats inresetillstånd i flera länder. Asim Qureshi beskriver Emwazi som ”den mest ödmjuka person” han någonsin träffat.

Historiskt beslut i USA om nätneutralitet

Domen om nätneutralitet Den amerikanska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen, FCC, har i dag fattat beslut för hur internetoperatörers verksamhet ska regleras i USA. Från och med nu får bredbandsbolag inte sänka eller höja uppkopplingarnas hastighet mot betalning. De får inte heller prioritera vissa kunder före andra. Tim Wu, juridikprofessor vid Columbiauniversitetet som myntade begreppet nätneutralitet, hyllar beslutet. – Det är en historisk dag för internet, säger han till BBC. Andra är kritiska och operatören Verizon anser att lagtexten kommer från ”samma era som ångloket och telegrafen”.

Enormt svart hål förbryllar – växer mycket fort

Forskare vid Pekinguniversitetet i Kina har hittat ett så kallat supermassivt svart hål med en massa som är 12 miljarder gånger solens. Enligt studien som publiceras i tidskriften Nature bildades det svarta hålet 900 miljoner år efter Big Bang, vilket enligt forskaren Xue-Bing Wu är ”en mycket kort tid” för ett svart hål att växa sig så stort. Storleken förbryllar forskarna. – Rådande teorier sätter en gräns för hur fort ett svart hål kan bildas, men det här hålet är för stort för den teorien, säger forskaren Fuyan Bian till Nature.

SENASTE NYTT
TVAFTONBLADET

Gör Aftonbladet till din startsida