Ytterligare en KI-topp avgår efter skandalen

Publicerad 2016-02-23

Paolo Macchiarini.

Ytterligare en högt uppsatt KI-forskare har avgått efter skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini.

”Det är uppenbart att Kl nu behöver gå igenom en period av självrannsakan”, skriver Hans-Gustaf Ljunggren, Karolinska institutets dekanus för forskning.

Efter skandalerna kring Paolo Macchiarini avgår även Hans-Gustaf Ljunggren, Karolinska institutets dekanus för forskning, skriver Läkartidningen.

”Det är uppenbart att senaste tidens uppståndelse kring Macchiarini-ärendet har tärt hårt på vår organisation, på våra medarbetare, liksom på mig själv. Det är också uppenbart att Kl nu behöver gå igenom en period av självrannsakan”, skriver Ljunggren i en begäran entledigande.

”Vad kunde jag gjort bättre?”

Den senaste tiden har det stormat rejält kring Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset när det avslöjats att forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini som opererat in syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar av plast på flera patienter. Två av patienterna har avlidit och den tredje vårdas sedan flera år på intensivvårdsavdelning i New York.

”Jag ställer mig själv frågorna: Vad kunde jag gjort som jag inte har gjort? Vad kunde jag gjort bättre? Jag vet att detta är frågor, bland många andra, som Du nu med kraft tar tag i. Du skall känna att Du har allt mitt stöd i detta”, skriver Hans-Gustaf Ljunggren vidare till nu vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright.

I en kommentar på Karolinska Institutets internwebb skriver Karin Dahlman-Wright:

”Hans-Gustaf Ljunggren har gjort stor nytta för KI i sin roll som dekanus för forskning, men jag har full förståelse för hans begäran. Den akademiska ledningskapaciteten vid KI har försämrats kraftigt av den senaste tidens händelser, av detta skäl behöver jag överväga när entledigandet kan ske och hur det ska genomföras.”

Rektorn avgick

För några veckor sedan slutade även Karolinska Institutets rektor, Anders Hamsten.

”Med anledning av den kritik som följt på den så kallade Macchiarini-affären har jag kommit till slutsatsen att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor. Därför ställer jag min plats till förfogande”, uttalade han sig då i ett pressmeddelande.

Macchiarini misstänks för grovt vållande till annans död. Just nu utreds han för forskningsfusk för transplantationer av konstgjorda luftstrupar.