Här är krögarnas recept på vegetariska rätter

NYHETER

Karin Fransson,köksmästare på Hotell Borgholm på Öland:

"Äter du kött?

- Jag äter kött, alla sorter. Jag äter det för att jag fortfarande tycker att det är gott. Jag äter det inte varje dag men när jag känner för det. Det är lättare att variera vegetarisk mat, det finns så många smaker. Men jag kan inte bara äta kött och potatis, kött behöver grönsaker.

"Vad är ditt bästa vegetariska recept?

- En ratatouille av grönsaker är alltid god. Gör så här:

"Ta så mycket du känner för av gul lök, morot, palsternacka, kålrot, zucchinbi, aubergine eller andra grösnaker som du vill.

"Stek dem stillsammans med vitlök och en god olivolja och franska örter.

"Tillsätt en burk tomater.

"Tillsätt salt och en rejäl nypa socker.

"Puttra ihop med lock på glänt tills rotsakerna börjar bli mjuka men behåller spänsten, cirka 15 minuter

"Strö över riven ost och persilja.

" Ät med ett gott bröd till.

Nils Emil Ahlin, krögare Ulla Winbladh:

"Äter du kött?

- Det är klart att jag äter kött. Det är gott men jag Däremot äter jag mer fisk

Fram för strömming!

"Vad är ditt bästa vegetariska recept?

En grönsakspastej för 6-8 personer. Det här behöver du:

En stor morot, en stor palsternacka, en bit rotselleri, en hel purjolök, en halv fänkål.

Kryddor: 1 tsk salt, en halv tesked citronpeppar, en halv tesked curry, en och en halv pressad vitlöksklyfta och lite smör.

dessutom:

100 g färska champinjoner, 1 kilo fryst, tinad väl avrunnen och hackad spenat, sex äggvitor.

Gör så här:

"Skala rotfrukterna, skölj purjo och fänkål väl.

"Skär allt i små bitar"Koka dem mjuka i lättsaltat vatten

"Häll av spadet noga

" Fräs kryddorna och vitlöken i lite smör

"Tillsätt champinjonerna låt dem svettas några minuter

"Rör i de kokta rotsakerna och grönsakerna i spenaten

"Vispa äggvitorna till ett väldigt hårt skum och blanda ner det i den avsvalnade grönsaksblandningen.

"Häll smeten i smord avlång bakform (2 liters) .

"Grädda i vattenbad, i 200 graders ugn i cirka 50 minuter

"Låt patén kallna i formen och vila till nästa dag.

"Servera gärna med creme fraiche eller sås.

Sås: cremefraiche och majonnäs i lika delar, lite citronpeppar och saften av en halv citron, eventuellt salt. Rör ihop.

Annika Sohlander