Vi äter mer nötkött - trots alla skandaler

NYHETER

Trots nya rapporter om galna ko-sjukan och trots chockbilder på djurmisshandel: vi äter mer nötkött än någonsin!

Utom irländskt.

Även företrädare för den svenska livsmedelshandeln är förvånade.

Varken KF eller Ica-handlarna har märkt någon avmattning i efterfrågan på nötkött.

Tvärtom.

- Jag fattar det inte, men jag tror det är lite för tidigt. Om tio veckor kan vi nog få se en reaktion, säger Håkan Heldesjö, färskvaruchef på KF.

- Den enda klara nedgång vi kan se är den för nötkött från Irland. Men det är en så liten del av vår import.

I KF:s fjolårsstatistik från vecka 44 till vecka 52 finns en ökning jämfört med 1999 när det gäller nötköttsförsäljning. En högre ökning än för såväl gris och fläsk som fågel.

Bengt Dowler, trader för kött och fläsk hos Ica-handlarna, bekräftar att bilden är densamma hos Ica.

- Folk har ändå förtroende för våra produkter. Det har vi sett de senaste sex veckorna. Det är bara på irländskt nötkött som efterfrågan sjunkit. Och det var samma sak 1996. Men sedan ökade det på nytt.

Håkan Heldesjö tror att konsumenterna snart kommer att tvinga fram extra garantier på det kött de köper.

- Kunden kommer att kräva att få veta hur djuret levt, utfodrats, transporterats och slaktats. Och med all rätt.

- Jag tänker föreslå att vi på KF i samarbete med bönder och slakterinäringen ska försöka arbeta fram ett program med sådana garantier.

Leif-Åke Josefsson