Allt färre äter nötkött inom EU

Men i Sverige ätar vi bara mer och mer

NYHETER

Konsumtionen av nötkött inom EU föll med i snitt 27 procent under sista kvartalet i fjol.

Det visar färska siffror.

I Sverige däremot äter vi mer och mer kött.

Mest minskar nötköttsätandet i Grekland där försäljningen sjönk med hälften mellan oktober och december i fjol.

Det var just i oktober som skräcken för galna kosjukan tog ny fart sedan misstänkt smittat kött påträffats i franska matbutiker.

Ökning i Sverige

I Italien minskade försäljningen av nötkött med 40 procent under motsvarande tid - i Frankrike med 38 procent.

Andra EU-länder som märkte av ett kraftigt minskat nötköttsätande i slutet av året var Spanien, 35 procent, Tyskland, 33 procent, Portugal, 30 procent och Belgien, 25 procent.

I Danmark, Holland och Irland låg konsumtionen stilla, medan den ökade något i Sverige, Finland och Storbritannien.

Kvinnor mest tveksamma

I Sverige är det speciellt kvinnor som känner tveksamhet till nötkött.

Lite mer än varannan kvinna, men bara var fjärde man, uppger att de blivit mera tveksamma till att äta kött efter den senaste tidens intensiva debatt.

Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Göteborgs-Posten.

Undersökningen visar också att hälften av de tveksamma kvinnorna faktiskt dragit ner på köttkonsumtionen.

Det betyder att ungefär var fjärde kvinna äter mindre kött än innan debatten drog igång så siffrorna kan komma att se annorlunda ut när första kvartalet 2001 redovisas.

Claes Salomonsson