Allt fler svenskar köper kaninkött

”Djuren har inga överförbara sjukdomar”

NYHETER

Kaninen är tillbaka på middagsborden.

- Det är en otrolig efterfrågan just nu, säger kaninuppfödaren Gösta Johnsson på Vreta kaningård utanför Enköping.

Här produceras tusentalet egna kaniner varje år och 12 mindre gårdar föder upp 6 000-7 000 kaniner som slaktas på Vreta.

- Kaniner har inga överförbara sjukdomar och går inte att stressa eller djävlas med. Då förökar de sig inte.

Under andra världskriget, med sträng matransonering i Sverige, var kaninen en viktig föda på landsbygden. Kaninerna ynglade av sig friskt och åt det mesta.

Producerar 225 ton

I Sydeuropa finns det fortfarande färsk kanin i varje mataffär.

I Sverige i dag producerar 60-70 större kaninuppfödare och tusentalet familjeuppfödare cirka 225 ton kaninkött av 150 000 kaniner. Dessutom finns en stor verksamhet för husdjurskaniner. Köttproducenterna är organiserade i Sveriges kaninuppfödares förening.

- Vi har mycket stränga kvalitetsregler. Kaninerna föds bara upp på rent vegatabiliskt foder: säd, ensilage, gräs, hö, frukt, rotfrukter och vitaminer.

I dag går 90 procent av köttet till restauranger, storkök och saluhallar.

- Men Ica+ och andra kedjor har börjat handla. Kaninkött är färskvara och säljs inte fryst. Men går att frysa in, säger Gösta Johnsson.

Kaninerna parar sig naturligt och ungarna växer till 1,5-2 kilo i 16 veckor innan de slaktas.

Inga bidrag

All kaninproduktion sker utan samhällsbidrag och köttets fetthalt är bara 4 procent.

- Köttet kan stekas, kokas, rökas eller grillas. Det finns kropp, sadel, rygg lår, klubba, filé, "vinge", lever, färs och rökt kanin. Och köttet är inte sött, som många tror. Det var gamla tiders recept, där kaninen lades i mjölk, som gjorde köttet sött.

Gösta Johnsson har med sambon Vanja Olergård fött upp kaniner sedan 1982.

- Om kaninerna bara hinner med så kan vi fördubbla produktionen i Sverige i år.

Vanjas kaninrecept

Bengt Michanek