Därför agerar myndigheterna – och säger att det inte behövs

NYHETER

De svenska myndigheterna tar till storsläggan direkt.

Trots att de påstår att det inte behövs.

Hur trovärdigt verkar det?

Det finns rader av argument för att folk som gillar svenskt nötkött inte ska behöva känna sig ett dugg oroliga.

Kadavermjöl i foder har varit förbjudet i Sverige i femton år. Köttmjöl, som håller livsmedelskvalitet, har varit förbjudet i mat till idisslare, exempelvis kor, sedan mitten av 1990-talet.

Kött kan aldrig vara smittat av galna ko-sjukan. Djurdelar där smittan kan finnas, tonsiller, centrala nervsystemet och tarmar, tas bort från slakt.

Den nu misstänkta kon är bara 28 månader gammal. Hittills har bara ett enda fall av galna ko-sjukan upptäckts på ett så ungt djur.

Kossan kommer från en mjölkproducerande gård. Gården är dessutom ganska liten, ett 50-tal djur.

Sverige har hittills varit helt fritt från smitta. Hela landet är lågriskklassat av EU.

Tar till storsläggan

Ändå tar myndigheterna till storsläggan. En timme efter larmet till Jordbruksverket gick stafettpinnen vidare till jordbruksminister Margareta Winberg som avbröt helgledigheten hemma i Jämtland och for tillbaks till Stockholm.

Orsaken är psykologisk. De ansvariga är mer oroliga för att masshysteri ska bryta ut än att för att den halländska kon verkligen är smittad.

Tyskland ansågs vara ett lågriskland, nästan lika riskfritt som Sverige.

En hel näring hotas

Trots det hittades smittan där.

Ännu fler misstänkta fall upptäcktes sedan massprovtagningen av djur äldre än 30 månader inleddes vid nyår.

Resultat: Konsumtionen av nötkött har mer än halverats. En hel näring är hotad. Det vill inte myndigheterna se hända i Sverige.

På måndag träffas EU:s jordbruksministrar. På dagordningen står givetvis BSE, galna ko-sjukan.

Det har den gjort i åtskilliga år.

Denna gång ska man bland annat diskutera om djurbesättningarna ska begränsas till 90 djur, om ekologiska jordbruk ska få använda trädesareal till att odla fodergrödor och om man ska gå över till ett mindre intensivt jordbruk, alltså mer yta per djur.

Har hållit en hög profil

Margareta Winberg har hållit en hög profil när det gäller både djur- och konsumentskydd.

Säkert tycker en och annan av hennes kolleger att det nu är rätt åt henne att ett misstänkt fall hittats också här.

Svenskt jordbruk lanserar sig som det goda alternativet, landet där djuren mår bra och är friska.

Trots att risken för att svensk nötboskap smittats är pytteliten kan den inte negligeras. Därför tar myndigheterna till storsläggan.

Men hur lugna ska vi vara?

En central fråga är varför man drar i nödbromsen samtidigt som man säger att det är helt onödigt.

Den kräver ett mer uttömmande svar än att det handlar om psykologi.