Kött från tre kor har sålts

"En del är säkert redan uppätet"

NYHETER

HELSINGBORG/STOCKHOLM

Livsmedelsverket jagade i går efter köttet från tre slaktade kor från den BSE-misstänkta gården i Våxtorp i Halland.

Köttet kan ha spridits i olika delar av Sverige.

- En del är säkert redan uppätet, säger intendent Börje Johansson på miljöförvaltningen i Stockholm.

Två av de slaktade korna har via ett slakteri i södra Sverige sålts till två styckeriföretag i Stockholm. Miljöförvaltningen fick i går snabbt kontakt med det ena, ett styck- och charkuteriföretag, som fick köttet för en vecka sedan.

- Lyckligtvis fanns det mesta kvar hos företaget. Resten ska samlas in nu under helgen, säger Börje Johansson.

600 kilo hade redan sålts till en hamburger- och kebabtillverkare. Även detta kött har nu stoppats för vidare försäljning.

- Den här nya ursprungsmärkningen som jag var lite skeptisk mot i början fungerar verkligen. Vi har kunnat spåra varenda bit, säger byråchef Lennart Norring på miljöförvaltningen i Stockholm.

Men några innanlår och cirka 25 kilo köttfärs har sålts till butik - och sannolikt redan hamnat på köksbord i Stockholmsregionen.

Har varit svårt att spåra

Vilka butikerna är vill varken företaget eller miljöförvaltningen svara på.

Köttet från det andra styckeriföretaget i Stockholm har varit svårare att spåra. Ägaren är på semester och miljöförvaltningen lyckades inte komma åt följesedlarna i går.

Kon från Våxtorp ingick i ett större parti som levererades redan den 31 januari.

- Det är säkert uppätet nu, säger en anställd på styckeriföretaget.

Aftonbladet fick i går tag i styckeriföretagets ägare som är på semester utomlands.

- Jag vet inget om det här. Jag fick reda på det här för en timme sedan. Du får återkomma på måndag.

Köttet blir besvärligt att spåra även när alla nödvändiga data finns tillgängliga.

Dels ingick kon i ett större parti på 20 kor. Det går bara att spåra hela partier, inte enskilda djur. Sammanlagt handlar det om två ton kött.

Dels har företaget bara sålt köttet vidare till grossister, som i sin tur har sålt det vidare till detaljister. Det innebär många papper och ännu fler små köttförpackningar att söka rätt på, hos restauranger, grossister och butiker.

"Alla uppgifter är tillgängliga"

Den tredje kon slaktades i januari i Helsingborg.

Livsmedelsverket har kunnat spåra köttet till ett styckeriföretag i Åhus.

Där är det bara företaget Empaco Meatpacking som styckar nötdjur. Köttet säljs sedan vidare till grossister.

- Vi säljer huvudsakligen till kunder i Stockholm och söderut. Men även till Göteborg, Malmö och övriga Skåne, säger Empacos vd Björn Ödlund.

Han understryker att allt går att spåra.

- Jag har inte blivit kontaktad av Livsmedelsverket ännu. Men vi har alla uppgifter om köttet tillgängliga, säger Björn Ödlund.

I dag jagar Livsmedelsverket och miljöförvaltningen vidare efter köttet.

- Vi jobbar febrilt med att spåra köttet. Men det tar tid att hitta rätt personer. Särskilt när det är helg, säger Peter Brådenmark på Livsmedelsverket.

Peter Björneblad, Markus Lutteman