EU:s kött- berg ska frysas in – eller eldas upp

NYHETER

Korna är galna och allt färre vågar äta kött.

Vad ska EU göra med sitt gigantiska köttberg?

I dag leder jordbruksminister Margareta Winberg ministermötet i Bryssel.

- Vi ska fatta beslut om vad man ska göra av de hundratusentals ton kött som blir över därför att konsumenterna i Tyskland och i andra länder inte vill äta det, säger hon.

Det ena alternativet är att frysa ner köttet, i hopp om att konsumenterna så småningom ska bli sugna på biffstek och hamburgare igen.

Det andra alternativet är att elda upp köttberget.

"En fråga om pest eller kolera"

- Jag är väldigt glad att Sverige inte är inne i ett system där vi bränner tusentals friska djur. Det finns en etisk aspekt på det, säger Margareta Winberg.

Vad förespråkar Sverige, infrysning eller bränning?

- Det är ju en fråga om pest eller kolera. Vi behöver göra båda sakerna, frysa in så mycket det bara går och bränna resten. Tyvärr.

Markus Lutteman