"Svenskt" kött är utländskt

"Vi har inte sett någon anledning att tala om det"

NYHETER

Tror du att du bara äter svenskt kött?

Fel i så fall. Kolla in listan här intill.

Hälften av de företag Aftonbladet har pratat med använder utländskt kött i sina biffar, korvar och hamburgare.

Det är lätt att bli vilseledd av marknadsföringen.

Så här står det till exempel på förpackningen till Dafgårds Farmarbiff:

"Finaste råvaror. Färskt och gott från Källby".

Dessutom är varan sigillstämplad med "Sverige".

Men råvaran kan vara både dansk och ungersk.

- Vi använder i huvudsak svenskt kött, men när det inte räcker tvingas vi ta till importerat kött. Men vi använder så mycket svenskt som möjligt, säger Rolf Johansson på Dafgårds.

Varför talar ni inte om på förpackningen att det är importerat kött?

- Vi har ingen möjlighet att tillverka så många olika förpackningar.

Kan innehålla irländskt kött

Findus småköttbullar kan innehålla kött från Irland. Det får inte kunden veta.

- Vi har inte sett någon anledning att tala om det. Det är köttets kvalitet som är det viktiga, säger Inger Larsson, kvalitetschef på Findus.

Det håller inte alla med om.

- Vi vill att alla produkter ska vara ursprungsmärkta. Det är en ärlighetsfråga, säger Niklas Warén, kvalitetschef på Ica.

Har ni själva alltid svenskt kött i era produkter?

- Nej, vi har ingen policy att det alltid ska vara svenskt kött. Däremot skriver vi alltid ut varifrån köttet kommer på våra egna märkesvaror.

Men Hampe Moberg, informationschef för Van den Berghs Foods AB i Sverige, tycker tvärtom att det är bra att köttet inte ursprungsmärks.

- Man glorifierar gärna sitt eget land. Det kan inge en falsk känsla av säkerhet, säger han.

"Det är inte relevant"

På företagets produkt Gustav Bong Köttsoppa finns varken ursprungsland eller tillverkningsland på etiketten. Det enda som finns är EEG-stämpeln. Den visar att varan är producerad inom EU.

- Vi plockar köttråvaror från närområdet. Det kan vara Belgien, Tyskland, Frankrike eller Holland.

- Det är inte relevant att nämna tillverkningsland heller. Gustav Bong står för kvalitet. Vi kanske tillverkar i Belgien i år och i ett annat land nästa år, säger Hampe Moberg.

Vet du var din middag kommer ifrån? Här är svaren.

Markus Lutteman, Maria Saving