Danmark: Misstänkt fall av mul- och klövsjuka

Resenärer till Sverige uppmanas att tvätta sina bilar

NYHETER

GÖTEBORG

Mul- och klövjukan kryper allt närmare Sverige.

Ett misstänkt fall upptäcktes i natt i Danmark.

I Göteborg uppmanas alla som kommer med bilfärjan från Storbritannien att tvätta sina bilar noga för att för hindra att smittan sprids hit.

MÅSTE TVÄTTA BILEN Tommy Sundberg som kom till Göteborg i går med båten från Newcastle i England uppmanades att tvätta bilen snarast.
Foto: ANDERS DEROS
MÅSTE TVÄTTA BILEN Tommy Sundberg som kom till Göteborg i går med båten från Newcastle i England uppmanades att tvätta bilen snarast.

Det misstänkta fallet upptäcktes på en gård i Lemvig i Danmark, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Gården delar foder med sex andra gårdar.

Danmark blev det fjärde landet i Europa där smitta misstänks.

Ett första prov under söndagskvällen visade sig visserligen vara negativt, men slutgiltigt provsvar kommer först måndag kväll.

Frankrike kan ha drabbats

Misstänkta fall rapporterades i går också från Belgien och Frankrike. Den aktuella gården i Belgien där en gris som kan vara smittad finns isolerades helt från omvärlden. På en gård i franska Loire-dalen misstänks flera får ha insjuknat i den ytterst smittsamma sjukdomen.

I Sverige ökar beredskapen för varje nytt fall som dyker upp i Europa.

Färjan Seaways Princess of Scandinavia kom till Göteborg från Newcastle, via norska Kristiansand. Ombord fanns cirka 5 600 passagerare och ett 3o-tal bilar.

Det var den första färjan från Storbritannien sedan mul- och klövsjukan bröt ut. På färjan fanns särskilda behållare för riskmaterial där resenärerna kunde göra sig av med köttprodukter de köpt i Storbritannien. Ingenting får föras in i Sverige.

Tommy Sundberg och Ulla Edberg har varit i Storbritannien i en vecka men har inte märkt mycket av uppståndelsen kring mul- och klövsjuka, utom i medierna.

- Nej, vi har hållit oss till de stora vägarna och inte kört in i några avspärrningar.

Norge desinficerar

Claes Lundgren, förste länsveterinär i Västra Götalands län, råder bilisterna från färjan att tvätta bilarna och inte glömma underredet.

- Alla bilar som körde av i Norge besprutades med desinfektionsmedel. Det hade väl varit säkrare? undrar Tommy Sundberg.

Men Claes Lundgren menar att det är meningslöst.

- Bilarna är smutsiga och då tränger inte desinfektionen in. Man måste ha en mekaniskt ren yta.

Aftonbladet lördag:

Lars Söderberg, Jens Kärrman