Åhhh, den här var ju godast

Droglaboratoriet på Karolinska sätter betyg på påskens godis

TYCKER BÄST OM KLASSIKERNA Biomedicinska analytikerna Sari Berg, Barbro Emtell, Monica Stensiö, Helene Ström och forskaren Freidorn Albertioni äter helst klassikerna Dumlekola och Bassets lakritskonfekt. Skumägg står inte lika högt i kurs.
Foto: URBAN ANDERSSON
TYCKER BÄST OM KLASSIKERNA Biomedicinska analytikerna Sari Berg, Barbro Emtell, Monica Stensiö, Helene Ström och forskaren Freidorn Albertioni äter helst klassikerna Dumlekola och Bassets lakritskonfekt. Skumägg står inte lika högt i kurs.
NYHETER

Påsktider är godistider.

Vi sätter i oss skumägg och choklad för hundratals miljoner.

Aftonbladet lät droglaboratoriet på Karolinska sjukhuset testa godbitarna.

I normala fall är det droger och läkemedel som analyseras på farmakologilabbet på Karolinska sjukhuset i Solna.

I går fanns det i stället påskägg och choklad i mätglasen.

De biomedicinska analytikerna fnissade ordentligt mellan tuggorna. Godisätande på arbetstid hör till ovanligheterna.

- Vi får egentligen inte äta i labbet, säger Barbro Emtell.

Svensken äter tolv kilo - per år

Men visst går det att dra paralleller mellan godis och droger.

- Godis är starkt beroendeframkallande. I alla fall för mig. Fast jag äter bara Ahlgrens bilar, säger Monica Stensiö.

Svensken äter i genomsnitt cirka tolv kilo godis per år. Julen och påsken är de stora godishelgerna.

Godisgrossisten Karamellkungen räknar med att sälja 3 000 ton godis i påskhelgen. Det är en femtedel av företagets årliga försäljning.

Vill ha mörk, kakaorik choklad

Allra bäst säljer skumgodis, nougatägg och geléhallon.

Något som ligger lågt i kurs hos analytikerna på Karolinska. Det bästa betyget går i stället till klassikerna Dumle och Bassets lakritskonfekt.

- Men jag tror att det skulle bli ett annat resultat om mina barnbarn skulle få testa, säger Monica Stensiö.

Hon och hennes kolleger föredrar mörk, kakaorik choklad. Hemligheten heter fenyletylamin, ett hormonliknande ämne i chokladen som framkallar passion och förälskelse.

- Men det fanns inte i den här chokladen, säger hon.

Godis- testarnas favoriter

Påskens storsäljare:

Anna-Maria Wiklund