Peru sköt ned amerikanskt missionärsplan

NYHETER

LIMA

En amerikansk missionär och hennes spädbarn dödades på fredagen när peruanskt jaktflyg sköt ned ett missionärsplan.

En kvinna och hennes barn omkom när deras flygplan sköts ner av peruanskt jaktflyg under fredagen.
Foto: AP
En kvinna och hennes barn omkom när deras flygplan sköts ner av peruanskt jaktflyg under fredagen.

Försvarsdepartementet beklagade nedskjutningen i Amazonasdjungeln och förklarade att stridspiloten tagit miste och trott att det lilla planet med missionärer transporterade narkotikasmugglare.

En talesman för den amerikanska baptistorganisationen ABWE sade att en 36-årig kvinna och hennes sju månader gamla barn dödades. Hennes man som flög planet och parets son kunde nödlanda på floden men fick lätta skottskador. Missionärsfamiljen hade arbetat i den peruanska delen av Amazonas i tio år.

Sjöflygplanet var enligt ABWE registrerat och väl märkt.

- Han (piloten) sade att ett jaktplan närmat sig dem och sedan öppnat eld. Det förekom ingen radiokommunikation, sade E C Haskell, talesman för baptistorganisationen vid dess högkvarter i den amerikanska delstaten Pennsylvania.

Skulle landa

Planet hade just begärt landningstillstånd i Iquitos när nedskjutningen inträffade.

USA:s utrikesdepartement har inlett en undersökning tillsammans med den peruanska militären. UD skulle under lördagen transportera såväl de omkomna som de skadade till USA.

- Uppenbarligen misstog den peruanska piloten det lätta flygplanet för en narkotikatransport, sade en tjänsteman i Washington.

TT-DPA