Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Guliganerna hyllas – men Bajen Fans är förebilden

Torbjörn Lindeberg: 1990 tittade många snett på oss

Guliganerna är älskade.

Av andra - och av sig själva.

- Hade alla supporterklubbar haft samma inställning som vi skulle hela kulturen sett annorlunda ut, säger vice ordföranden Torbjörn Lindeberg, 47.

Hammarbys fans regerar när Guliganerna rankar de fem bästa supporterskarorna i den allsvenska fotbollen. Själva hyllas Elfsborgs supportrar av konkurrenterna - och sig själva. Genom sin positiva attityd lägger Guliganerna beslag på andraplatsen.   Hammarbys fans regerar när Guliganerna rankar de fem bästa supporterskarorna i den allsvenska fotbollen. Själva hyllas Elfsborgs supportrar av konkurrenterna - och sig själva. Genom sin positiva attityd lägger Guliganerna beslag på andraplatsen. Foto: PETER KJELLERÅS

Tillsammans med Elfsborgssupportern Hans Gabrielsson, 32 och tifoansvarige Anders Jonsson, 16, har Lindeberg listat allsvenskans fem bästa supporterklubbar.

Hat överskuggar tifo och sånger

Förstaplatsen är odiskutabel.

- Hammarbys fans är helt enkelt kanonbra på alla sätt; tifo, sånger, attityd. Vi laddade med dem i måndags och det var som vanligt riktigt skoj, säger Lindeberg.

- Bajen Fans är förebilden för andra supporterklubbar och deras ordförande, Mange Wilhelmsson, har jag haft bra kontakt med i flera år.

Huvudkriteriet för Guliganerna är attityd och inställning.

Låter man hatet ta över spelar det ingen roll hur häftiga tifon man har eller hur balla sångerna är.

Hårda toner platsar inte

- Det är det nya att vara ödmjuk. Vi började 1990 och många tittade snett på oss för att vi inte hade några hatramsor. Men tittar man på nystartade supporterklubbar som Patronerna i Sundsvall och Getingarna på Hisingen så kör de samma linje.

- Black Army och Änglarna har en hårdare ton vilket gör att de inte platsar på vår ranking, säger han.

Det gör däremot MFF Support och Peking fanz. Två klubbar som inte

hade med Guliganerna på sina listor

(se aftonbladet.se), men som får västgötskt beröm.

"Det finns alltid idioter"

- Peking fanz har verkligen fått fart på döda Norrköping och gör ett bra jobb. Och så har vi kul med dem, precis som vi har med Malmö - som ofta sticker ut hakan, men som är trevliga killar.

Med tanke på händelserna i Djurgårdens match mot Malmö FF, där nidramsor dominerade, känns det lite märkligt att ni har Järnkaminerna på tredje plats?

- Ja, men jag tycker att deras styrelse gör ett makalöst jobb som de sällan får beröm för. Det finns alltid idioter - inte minst i de stora klackarna, men det ska inte alla övriga behöva få skit för.

Föraktar hat och våld

Kvastarna i Halmstad är den enda supporterklubben Guliganerna inte har någon kontakt med.

- Fråga mig inte varför, det bara

är så. Men vi är

absolut inga fiender, några sådana har vi inte. Om man bortser från de enskilda rötäggen som tycker fotboll, hat och våld hör ihop, säger Torbjörn Lindeberg.

Mathias Gurestam
Här är landets fem bästa fotbollssupportrar enligt Guliganernas Torbjörn Lindeberg, Hans Gabrielsson och Anders Jonsson.

Bajen Fans

Attityd: De vill göra matcherna på Söderstadion till en totalupplevelse för alla. Det är kanonbra killar som vi trivs väldigt bra ihop med.

Ramsor/ljudvolym: Ljudvolymen är särklassig, när de drar igång är verkligen alla med. Ramsorna däremot är medelmåttiga och det är ganska dålig variation på dem.

Tifo: Först i Sverige med tifo, och man anordnar också de allra bästa arrangemangen. Kan dock bli ännu bättre och mer varierade.

 

Guliganerna

Attityd: Det är tack vare vår positiva attityd som vi kommer så högt upp. Tänk om dom stora supporterklubbarna haft samma inställning och samma negativa syn på våld och "hatstämning" som Guliganerna.

Ramsor/ljudvolym: Tyvärr är det alldeles för många som inte orkar/vill vara med på de "svårare" sångerna. När det gäller originalitet i sånger och ramsor tycker jag annars att vi hävdar oss ganska bra. En hög medelålder ger en bra röststyrka.

Tifo: Tifo-verksamheten inleddes förra året på allvar. Med tanke på Guliganernas storlek är det bra arrangemang som presenteras. Bättre tider väntar dock.

 

Järnkaminerna

Attityd: Har jobbat hårt och styrelsen är mycket bra att ha att göra med. Bästa laget när det gäller bortaresor. Deras reseansvarige "Pike" Kollberg gör ett kanonjobb.

Ramsor/ljudvolym: Mycket bra sånger, klart bättre variation än till exempel Bajen Fans. Trycket är väl inte riktigt lika massivt som på Söderstadion, men inte så långt ifrån numera.

Tifo: När Järnkaminerna slår på stort så kan dom arrangera mycket högklassiga tifon. Bra variation, har dessutom tre klubbfärger att laborera med. Bäst i år hittills.

 

Peking fanz

Attityd: Trevligt gäng som fått fart på supporterlivet i Norrköping och lyckats bra. Samma attityd som oss.

Ramsor/ljudvolym: Från att ha varit helt dött på Parken för bara tre-fyra år sedan är det numera riktigt bra stämning. Sånger och ramsor släpar väl efter en del, men det går framåt även på det området.

Tifon: Har kommit starkt de senaste åren. De har haft många lyckade pyroteknik-arrangemang. Nu har de även börjat med lite andra arrangemang (pappersmosaik etc.) som fungerat bra.

 

MFF Support

Attityd: MFF:s supportrar siktar alltid högt och satsar på serieseger. Men det är bara kul och det är ett bra gäng att umgås med. Trist supporterkultur när dom möter Helsingborg.

Ramsor/ljudvolym: Ska framförallt ha beröm för att de hela tiden har ambitionen att inte härma andra utan hittar på egna sånger. De låter ganska mycket, det är en stor skara på 1 500 personer.

Tifo: Har kapacitet till bra arrangemang, stor supporterklubb, bra arena. Har anordnat ett flertal fina tifon, men kan ännu bättre.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet