SAS i miljardaffär

Lägger bud på norska flygbolaget Braathens

NYHETER

SAS lägger ett kontantbud på samtliga aktier i det norska flygbolaget Braathens.

Budet är totalt värt 1,1 miljarder norska kronor.

SAS-aktien tog ett jätteskutt på Stockholmsbörsen direkt efter beskedet.

Både svenska SAS och norska Braathens bekräftar att miljardaffären är på god väg att gå i lås. I pressmeddelanden skriver bolagen att ägarna Braganza, Bramora och KLM, som äger 68,8 procent av det totala aktiekapitalet i norska Braathens, accepterat budet från SAS. Priset är 35 norska kronor per aktie, knappt 40 svenska kronor.

SAS har nu lämnat ett bud på det resterande aktiekapitalet. Budet ligger även här på 35 kronor per aktie. Braathens styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera det budet.

- Braathens har varit den största aktören på den norska flygmarknaden, men har den senaste tiden dragits med stora förluster. Därför tog de kontakt med oss, säger Bertil Ternert, informationschef på SAS till aftonbladet.se.

SAS väntar sig en omedelbart positiv resultateffekt av förvärvet. De hoppas kunna spara cirka 680 miljoner kronor redan under nästa år. Inom fyra år ska besparingarna uppgå till en miljard kronor årligen.

- Det här är naturligtvis en viktig del i vår internationella satsning, säger Bertil Ternert.

Stockholmsbörsen reagerade direkt på nyhetn om den svensk-norska fusionen. SAS-aktien steg med 5 kronor och stod vid 17-tiden i 110 kronor.

Enligt den norska tidningen netavisen har norska Braathens kämpat för att bryta alliansen med KLM sedan i vintras.

- Detta är ett helt naturligt val utifrån vad som sker inom luftfarten i resten av Europa, säger Arne A. Jensen, administrativ chef i Braathens, i et pressmeddelande.

Det största hotet mot den planerade svensk-norska fusionen är de norska konkurrensmyndigheterna som kan komma att ha invändningar mot sammanslagningen.

SAS-budet inkluderar inte Braathens svenska bolag Malmö Aviation.

Claes Thunblad