Barnläkare: - Vi är inte skyldiga

Vällingproducenterna och läkarkåren svär sig fria

NYHETER

Barnmatsindustrin och barnläkarna rasar mot påståendet att de ska ha utfört experiment på spädbarn.

- Vi skulle aldrig nånsin utsätta barn för risker, säger Olle Hernell i Barnläkarföreningen.

1982 ändrades mängden mjölk och mjöl i svensk välling.

- Förändringarna som gjordes hade inget med gluten att göra. Vi blev medvetna om att protein inte var bra för små barn och minskade därför proteinet i vällingen. Glutenhalten höjdes som en effekt av det, säger Olle Hernell.

Men de höga glutenhalterna ledde till att mängder med barn fick glutenintolerans. Och läkarna konstaterade 1996 att många av barnen blivit sjuka på grund av vällingen.

Men varken läkarna eller barnmatsindustrin känner sig skyldiga.

- Vi har bara följt de rekommendationer som vi fått från läkare och Socialstyrelsen. När vi misstänkte att barnen blev sjuka av vällingen diskuterade vi det med läkarna. Men vi ändrade inget i vällingen förrän de nya råden kom, säger Catharina Tennefors, utvecklingschef på Semper.

- Vi gjorde det vi trodde var bäst för barnen. Och det är ingen människa som vet om de här barnen skulle ha blivit sjuka ändå, säger Olle Hernell.

Charlotte Lindahl