Svenska gurkor slår rekord

Årets produktion rekordstor – priset det lägsta på 50 år

NYHETER

Det ska vara en gurka i år.

Svenska odlare producerar rekordmycket och priset är det lägsta på ett halvsekel.

- Och storleken har ingen betydelse. Det är inläggningen som är det viktiga, säger Christer Nilsson, auktionsansvarig vid Odlarlaget i Helsingborg och landets största gurkförmedlare.

Feta i år Årets gurkskörd är rekordstor. Kilopriset är också det lägsta på 50 år.
Foto: jessica gow
Feta i år Årets gurkskörd är rekordstor. Kilopriset är också det lägsta på 50 år.

Just nu ligger odlarnas priser på slanggurka på mellan en och två kronor kilot. Ett perfekt väder har fått gurkorna att växa med rekordfart och tillgången är betydligt större än efterfrågan.

Årets svenska sommarskörd är dessutom av mycket bra kvalitet. Nu hoppas odlarna att det låga priset ska få fler att sätta tänderna i en krispig fin svensk slanggurka.

Kan användas till mycket

- Man kan ha gurka till mycket, inte bara att skiva och lägga på smörgåsen, säger Christer Nilsson.

Han brukar själv bjuda på välkomstdrink i en urgröpt bit gurka. När drinken är slut går det bra att äta upp "glaset".

- Gurksoppa är ett billigt alternativ och mycket gott. och en god inlagd gurka förhöjer hela maträtten. Det går snabbt också.

Tunna gurkskivor som ansiktsmask är ett gammalt skönhetsknep. Gurka ger också skön lindring på solbränd hud.

Ideal gurkan väger 500 gram

Odlarna i Sverige producerar cirka 12 miljoner kilo gurka. En idealgurka väger cirka ett halvkilo, vilket betyder att 24 miljoner gurkor ser dagens ljus i år.

Gurka är också en favorit för hemmaodlarna. Men det finns några knep.

- Gurka behöver framför allt mycket vatten. Den består till 98 procent av vatten. Jag brukar säga att det finns mer vatten i en gurka än i Öresund - och det är mycket nyttigare.

Gurk-fakta:

Caroline Olsson