25-åringen tog på sig "självmordet"

NYHETER

En livstidsdömd 25-åring har erkänt att han för flera år sedan knivskar en handikappad släkting till döds.

Polisen trodde att offret hade begått självmord. Därför blev fallet aldrig ordentligt utrett.

ERKÄNDE NYTT ÅLDRINGSMORD Mannen som redan är livstidsdömd för ett brutalt rånmord på en 77-årig kvinna i Solinge har nu erkänt att han även har knivmördat en handikappad släkting.
Foto: LARS OTTOSSON
ERKÄNDE NYTT ÅLDRINGSMORD Mannen som redan är livstidsdömd för ett brutalt rånmord på en 77-årig kvinna i Solinge har nu erkänt att han även har knivmördat en handikappad släkting.

Den 25-årige mannen dömdes i går till livstids fängelse för rånmordet på en 77-årig kvinna i Solinge utanför Sala.

Bara någon timme senare blev han anhållen som misstänkt för ännu ett åldringsmord.

Poliskällor uppger att 25-åringen på eget initiativ har avslöjat att han i slutet av 1990-talet knivskar en äldre, manlig släkting till döds.

Såväl polis som obduktionspersonal tycks då ha gjort grova felbedömningar. Fallet klassades som ett självmord. Trots att offret var halvsidesförlamat och satt i rullstol, enligt Aftonbladets källor.

Suttit på kniven

Den äldre mannen hittades med knivsår i sin rörliga arm. Polisens teori var att han suttit på kniven och skavt armen mot den.

De senaste dagarna har långa förhör hållits med 25-åringen, som sitter på häktet i Västerås.

Motivet till mordet var enligt poliskällor att släktingen hade begått brott mot familjemedlemmar. 25-åringen ville hämnas.

I går fick 25-åringen beskedet om livstidsdomen.

- Han var besviken men samlad, säger advokat Per-Ingvar Ekblad.

Lämnades att dö

Rånmordet i Solinge inträffade natten till den 23 februari. Den 77-åriga kvinnan misshandlades med baseballträ, bakbands i sin säng och lämnades att dö.

Bytet blev 2 000 kronor och två fickur.

En 27-årig man står åtalad för delaktighet i rånmordet, men han genomgår en rättspsykiatrisk undersökning och får därför vänta på sin dom.

Aftonbladet 24/2:

Andreas Harne