Hårsäck kan bli ny hud

NYHETER

Genom att plocka bort några hårstrån kan cellerna i hårsäckarna bilda ny hud.

Detta kan vara en alternativ metod för att hjälpa människor med brännskador.

I en ny metod används hårsäckar.
Foto: STEFAN MATTSSON
I en ny metod används hårsäckar.

Två forskare vid hudkliniken på universitetssjukhuset i Bern i Schweiz står bakom den nya metoden.

Tekniken innebär att man använder celler i hårsäckarna som kan förvandlas till hudceller. Det behövs mellan 20 och 100 hårsäckar.

Cellerna växer till ungefär en kvadratcentimeter stora hudpartier. Än så länge har man testat på små sår och biten sätts på ena halvan av den skadade ytan. Men den växer till sig och täcker hela såret inom tre månader.

Brännskadade patienter

På plastikkirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala behandlas brännskadade patienter.

- Att använda hår låter intressant. Frågan är om det ersätter eller blir ett komplement till den metod vi använder i dag, säger Tor-Göran Henriksson, klinikchef.

Det blir inga ärr

Den plastikkirurgi som används vid brännskador innebär att man tar en bit hud, stor som ett frimärke, någonstans på kroppen. Sedan delar man upp den i mindre stycken och odlar fram celler. Efter två veckor har det bildats ett hudstycke. Vitsen är att få ut mer av något som det är brist på.

- Det som är intressant med att använda hår är ju att håret växer ut igen, det blir inga ärr. Men de patienter som vi arbetar med har stora brännskador och huden är så förstörd att ett ärr till inte spelar någon roll, säger Tor-Göran Henriksson.

Pernilla Fagerström