Pistolen i Svartån var mordvapnet

NYHETER

Den pistol som fiskades upp ur Svartån identifierades idag som polisman Robert Karlströms tjänstevapen.

Polisen hittade idag oväntat även en magnumrevolver - 25 meter från en badbrygga. Jackie Arklöv bekräftade via telefon att han dumpat även detta vapen.

Det är nu klarlagt att den Sig Sauer-pistol som polisens dykare hittade i Svartån i onsdags tillhörde den mördade polismannen Robert Karlström.

Det uppger kriminalinspektör Benniet Henricson vid Linköpingspolisen.

-Vapnet var anfrätt när vi fick upp det men efter en okulärbesiktning kunde Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) fastställa att det är Karlströms tjänstevapen. Numret på vapnet var synligt, säger han.

Jackie Arklöv som erkänt de dödande skotten i Malexander mot polismännen Robert Karlström och Olov Borén har sagt att han sköt dem med Karlströms tjänstepistol.

Oväntat fynd

Vid dagens dykningar i Svartån gjorde polisen ett oväntat vapenfynd, uppger Östagöta Correspondentens nätbilaga.

I en vassrugge 25 meter från badbryggorna låg en magnumrevolver och en ljuddämpare. Den tillhör sannolikt uzi-kpisten som hittades i onsdags.

Enligt polisinspektör Benniet Henricson har Arklöv bekräftat att han även slängt i magnumrevolvern och ljuddämparen.

Efter de oväntade fynden ringde polisen Jackie Arklöv för att kontrollera med honom om han dumpat ytterligare vapen som inte är kända.

-Så vitt han kan minnas finns inget mer, säger kriminalinspektör Benniet Henricson.

I tisdags var första dagen polisen dök. Då hittades ett salongsgevär. Det hade Arklöv glömt att han slängt i. Magnumrevolvern hade han också glömt bort.

"Axelsson var vapenansvarig"

-Man ska komma ihåg att det inte bara är Arklöv som hanterat de här vapnen. Det är han som slängt i dem, enligt honom själv. Däremot är det en annan som varit vapenansvarig, förvarat samtliga vapen hemma hos sig och lastat i bilen för nedresan från Stockholm. Arklöv kom med flyg från Norrland och satte sig i bilen nästan direkt. I princip är det därför inte säkert att han haft så bra kontroll över vapenarsenalen. Magnumrevolvern användes ju inte i Kisa och Malexander, säger Henricson och syftar på Andreas Axelsson som den vapenansvarige.

Magnumrevolvern och ljuddämparen låg i närheten av de vapen som hittades i onsdags.

Aftonbladet.se , TT