Flera sjuka av svensk ost

Nu varnar livsmedelsverket för fäbodsost

NYHETER

Flera personer har drabbats av hög feber, diarré och buksmärtor efter att ha ätit svensk fäbodsost.

Ostarna har innehållet mycket höga halter listeriabakterier.

Nu varnar Livsmedelsverket för den opastöriserde osten.

Ostarna är gjorda av opastöriserad ko- och getmjölk och har tillverkats vid fäboden Torkelsbovallen i Ljusdal.

Enligt Livsmedelsverket har osten bara fått säljas vid fäboden och bör därför inte vara ute i detaljhandeln.

Slår larm

Livsmedelsverket slår nu ändå larm sedan flera personer runt om i Sverige insjuknat de senaste två veckorna. Fäboden rapporterar att man haft många besökare under den aktuella tiden.

- Vi misstänker därför att det finns personer som har ost från Torkelsbovallen hemma. Vi avråder bestämt från att äta upp dessa ostar, uppmanar veterinären Lars Plym Forshell.

Enligt undersökningar som nu gjorts har mycket höga halter av både listeria och andra sjukdomsalstrande bakterier hittats i flera produkter som tillverkats vid fäboden.

Barn och äldre drabbas hårdast

Listeria ger hög feber, buksmärtor och diarré. Men personer i riskgrupperna - som små barn, gravida, äldre, och personer med nedsatt immunförsvar - kan drabbas mycket svårt.

Även dödsfall har tidigare inträffat vid svåra listeria-infektioner.

Livsmedelsverket uppmanar nu alla som insjuknar med feber, illamående, buksmärtor, diarré och misstänker samband med Torkelsbovallen att anmäla sig till smittskyddsläkaren i länetn där man bor.

Caroline Olsson