”Vi måste skärpa oss”

1 av 3
Lena Sparring på Ica.Mats Källsbo, Vivo Älvsjö.Åke Natt och Dag, Coop.
NYHETER

- Det här är inte bra.

Så kommenterar ansvariga hos matkedjorna att det är för mycket bakterier i påläggen.

De framhåller vikten av att temperaturen i kyldiskarna är rätt.

- Om det här stämmer är det alldeles för hög nivå för oss. Då måste det till en kraftigt skärpning, säger Stefan Hollerup, marknadschef på Hemköp.

Lena Sparring, kvalitetsansvarig på Ica, framhåller att charkpålägg är känsliga produkter.

- Hänger de inte tillräckligt långt in i kyldisken finns risk att det blir för varmt.

Gunnar Håkansson, chef för butiksutvecklingen på Vivo Stockholm, är bekymrad över Vivo-butikernas dåliga resultat.

- Vi har kanske de bästa enheterna och kanske också bland de sämsta. Men butiken i Älvsjö är inte en butik som vi haft problem med.

Mats Källsbo, butikschef på Vivo Älvsjö där alla tio proverna fick anmärkning, tycker det är väldigt oroväckande.

- Jag har svårt att säga vad det här beror på. Proverna togs i augusti, det kan ha varit en varm sommardag och problem med att hålla kylan vid transporten.

De känsliga charkvarorna ses som ett branschproblem och kylkedjan som den svaga länken.

- Varorna måste gå direkt från den kalla lastbilen in i det kalla förrådsutrymmet och sedan direkt ut i den kalla kyldisken, säger Åke Natt och Dag, miljöchef på Coop.

- Den kylkedjan får inte brytas. Kyldiskarna är inte gjorda för att kyla ner utan för att hålla kylan.

Lena Anderfelt