Fjärde guldet för Ole Einar Björndalen

Norge dominerade skidskyttestafetten

NYHETER

SALT LAKE CITY (TT:S UTSÄNDE)

Han nekades chansen att ta fem OS-guld.

Men Ole Einar Björndalen fullbordade sitt fantastiska OS med att föra Norge till stafettguld i skidskytte och ta sitt fjärde guld i Salt Lake City.

Sverige fick nöja sig med 14:e plats.

OS-KUNGEN Ole-Einar Björndalen var namnet.
Foto: REUTERS
OS-KUNGEN Ole-Einar Björndalen var namnet.

Ole Einar Björndalen är den stora guldkungen i OS. Ingen kan visa upp en så gyllene rad.

Fyra guld.

Distans, sprint, jaktstart - och så stafett.

Björndalen var överlägsen hela vägen. Och även om han inte erkände det själv, så hade han nog velat vara med i längdåkningsstafetten också. Han var ju sexa på tremilen i Soldier Hollow.

Men det fick han inte och därmed försvann möjligheten till ett femte OS-guld.

Större med stafettguld

Björndalen har dock ett guld sen tidigare och han fick god hjälp till sitt femte totalt av sina lagkamrater, Halvard Hanevold, Frode Andresen och Egil Gjelland.

- Det känns nästan större att vinna ett stafettguld än individuellt, sade guldgrossist Björndalen.

- För det är avhängigt av fyra åkare, sexton skjutningar och 30 kilometer skidåkning. Allt måste fungera om det ska bli guld.

Norrmännen använde sig av åtta av tolv reservskott som är tillåtet i stafett och Björndalen stördes bara tillfälligt när han föll och bröt ena staven. Han hade tredje bästa sträcktid, men var aldrig hotad i täten.

Tyskland sköt bort sina guldchanser på tredje sträckan, då veteranen Sven Fischer sköt på sig en straffrunda i liggande. Tyskland tog dock silver, 45,3 sekunder bakom Norge och nio före Frankrike.

Sverige sexa

Henrik Forsberg svarade för den starkaste svenska insatsen i sin sista OS-start. 35-årige ''Hinken'' använde bara två extraskott på andrasträckan och förde Sverige från elfte till sjätte plats.

Men på de övriga var det för dålig fart. Startmannen Carl Johan Bergman behövde bara fingra efter ett extraskott, men åkte in på elfte plats.

Efter Forsberg rasade Tord Wiksten till tolfte efter tre extras kott och avslutande framtidshoppet Björn Ferry tappade ytterligare ett par placeringar, sedan han tvingats till en straffrunda.

När Ferry kom i mål hade norrmännen redan hunnit fira sitt guld i mer än sex minuter.

Det var Norges tionde guld i Salt Lake City, men det första någonsin i en skidskyttestafett.

- Det var fantastiskt kul att vi äntligen tog OS-guld i stafett, sade Ole Einar Björndalen.

Peter Wikström/TT