Kyckling utan fjädrar ska revolutionera kycklingbranschen

NYHETER

Den fjäderlösa kycklingen är här! Tack vare genetikens och Avigdor Cahaners försorg.

Foto: REUTERS

En kyckling utan fjädrar växer snabbare än sina fjädertäckta släktingar. Dessutom behöver den inte plockas innan den tillagas.

Det är bara några av fördelarna med en fjäderlös kyckling enligt Avigdor Cahaner, från Hebrew University i Israel.

Han har korsat två typer av kycklingar för att få fram den nya fjäderlösa rödfärgade kycklingen.

Kycklingen ska vara minst lika saftig och något magrare än de kycklingar vi äter i dag.

Klarar varmt klimat

Den ”nya” kycklingen klarar av att leva i varmt klimat tack vare avsaknaden av fjädrar. Förhoppningen är att hybriden ska revolutionera kycklingbranschen.

Dagens kycklingar kräver mycket energi för att snabbt växa upp till matbordsfärdiga kycklingar. Den processen genererar mycket värme som kycklingarna måste göra sig av med. På grund av detta växer kycklingarna mycket långsammare i varma länder, något som leder till höga köttpriser.

Miljövänligt

Genom att hålla kycklingarna fjäderlösa kan fåglarna direkt omvandla energin till att växa snabbt istället för att kyla ner sig.

Cahaners kycklingar spar även på kycklinguppfödarnas utgifter för ventilation. När de dessutom slipper plocka fåglarna rena från fjädrar hoppas Cahaner att nedsmutsningen av vattnet som används vid plockningen ska försvinna, och processen bli mer miljövänlig.

Frida Johansson, Reuters