Två chipstest gav olika resultat

Halten akrylamid varierar kraftigt

1 av 2 | Foto: JANNE ANDERSSON
viktigt med flera tester Per-Olov Södergren är produktionsansvarig på Analycen i Lidköping där Aftonbladet lät testa sju chipssorter. Han säger att det är viktigt att göra flera tester. "Skillnaderna för samma chipssort är mycket stora. Av ett prov kan man inte dra bestämda slutsatser", säger han.
NYHETER

Chips från storsäljarna OLW och Estrella samt Coops chips innehåller högst halter giftigt akrylamid.

Men det är stor skillnad mellan olika påsar med samma chips.

Det visar den analys som Aftonbladet låtit göra.

I kväll är det schlager-EM och nästa vecka börjar fotbolls-VM. Två tillfällen då det lätt blir en del chipspåsar i soffan framför teven. Men hur blir det nu?

För en månad sedan slog Livsmedelsverket larm. Ett nytt giftigt ämne hade upptäckts i mat: akrylamid som kan ge cancer.

De högsta gifthalterna fanns i chips. Några sorter hade högre halter och framstod som farligare.

Men Livsmedelsverket hade bara tagit ett prov på varje chipssort.

Motsatta resultat

Aftonbladet har gjort om Livsmedelsverkets test. Vi har låtit det laboratorium som Livsmedelsverket samarbetat med, Analycen i Lidköping, testa två prov av sju chipssorter.

I vissa fall är resultatet helt motsatt Livsmedelsverkets.

Jämförelsen visar:

Halten giftigt akrylamid varierar ofta kraftigt för samma chips.

OLW:s lättsaltade innehåller mest akrylamid både i Livsmedelsverkets och Aftonbladets prov.

Estrellas chips innehåller dubbelt så mycket akrylamid i Aftonbladets prov som i Livsmedelsverkets.

Svenska lantchips innehåller minst akrylamid i Aftonbladets två prov. I Livsmedelsverkets test fanns de chipsen bland dem som innehöll mest.

- Skillnaderna för samma chipssort är mycket stora. Av ett prov kan man inte dra bestämda slutsatser. Man måste göra fler observationer, säger Per-Olov Södergren på Analycen.

- Vi blev lite tveksamma när det var så stora skillnader. För att vara säkra på att det var helt rätt, gjorde vi extra kontroller av fyra prover och fick samma resultat.

I ett fall såg laboratoriet att de chips som innehöll mer akrylamid var mörkare till färgen.

- Där har man nog orsaken till att det är så stor skillnad på halterna av akrylamid. Upphettningen avgör, säger Per-Olov Södergren.

- Men vi vet ingenting om hur det slår över säsongen eller om olika potatissorter ger olika resultat.

Direkt efter larmet minskade försäljningen av chips. Men nu tycks effekten vara borta. En rundringning visar att handeln säljer som vanligt, och marknadsledarna Estrella och OLW uppger att de säljer lika mycket till butikerna som tidigare.

Svenska Lantchips uppskattar att de också sålt ungefär som vanligt. Där testas nya metoder för att få ner akrylamiden i chipsen.

"Det slår hårt"

Peter Nilsson, vd på Svenska lantchips, är kritisk till hur Livsmedelsverket gick ut med larmet.

- Nu stack vi ut tillsammans med några OLW-produkter med extremt mycket högre akrylamid än de andra.

- Vi tycker Livsmedelsverket har skyldighet att informera när de upptäcker farliga ämnen i maten. Men de har inte haft torrt på fötterna när det gäller testvärdena, säger Nilsson.

- De skulle ha mätt mer innan de publicerade enskilda varumärken. Det kan slå ganska hårt.

Hundra får cancer varje år

Så gjordes testet

Här är resultatet:

Läs också:

Lena Anderfelt