”Stenbeck var ofta här och åt med god aptit”

NYHETER

LUXEMBURG

På Jan Stenbecks favoritkrog i Luxemburg råder sorg i dag.

Stambordet står tomt.

- Jag grät när jag fick dödsbudet, säger krögaren Jacques Petremant.

Jacques Petremants restaurang La Caravelle var Stenbecks favorit i Luxemburg.
Foto: KRISTER HANSSON
Jacques Petremants restaurang La Caravelle var Stenbecks favorit i Luxemburg.

Jan Stenbeck älskade mat. När han var i Luxemburg fanns det bara en restaurang som gällde - La Caravelle, en gemytlig krog bara några hundra meter från Stenbecks gård.

Här sågs han inte som den hårdhudade kapitalisten utan snarare som en matglad och jovialisk sällskapsmänniska.

- Jan Stenbeck föredrog lite enklare mat och han åt med god aptit, berättar Jacques Petremant, som även levererade mat hem till Stenbeck.

Exempel på rätter var, enligt Jacques Petremant, gratinerade musslor, lamm eller sniglar. Och alltid ett utmärkt vin till. Fransk husmanskost om man så vill.

- Han var en sann gentleman med ett härligt gott humör. Han var här ofta och man trivdes verkligen med honom.

Jacques Petremant berättar hur han och hustrun blev bjudna till Stockholm av Stenbeck för några månader sedan. Stenbeck betalade allt.

- Det var så jag kände honom - som en mycket generös man.

Sista gången Jacques Petremant träffade Stenbeck var för tre veckor sedan då han tittade in för en sen middag.

- När jag tänker efter minns jag att han såg väldigt trött ut, säger Jacques Petremant.

Han skakar tyst på huvudet, tittar bort mot Stenbecks tomma bord.

- Vilken tragedi. Jag saknar honom redan.

Bo Nilwert