En halv miljon blir sjuka av vanlig mat

Vanligaste orsaken: Livsmedlen hanteras fel

NYHETER

En halv miljon människor i Sverige matförgiftas varje år.

Vi drabbas av infektioner av salmonella och campylobakter och får matförgiftning av ohygieniskt hanterade livsmedel.

Den halva miljonen magsjuka är inofficiella siffror. I den officiella statistiken är de bara 2 000.

Men enligt Smittskyddsinstitutet visar alltså enstaka studier att sjukdomsfallen är så många fler.

Trots att man kan bli mycket svårt sjuk av matbakterierna så finns bara ett fåtal dödsfall rapporterade.

Då rör det sig i alltid om personer med andra allvarliga sjukdomar, enligt Smittskyddsinstitutet.

Maten hanteras ofta på fel sätt, både i leverantörsleden och när de väl är framme i hemmen eller på krogen.

I ett test Aftonbladet gjorde innehöll en färdigkryddad grillkotlett över 30 miljoner bakterier bara timmar efter den hade paketerats.

Endast tio miljoner per gram kött får finnas för att det ska vara tjänligt, enligt Livsmedelsverket.

Campylobakter inte förbjudna

Många blir sjuka av campylobakter som kan finnas i kyckling, annan fågel och fläskkött. Och det är inte förbjudet att sälja kött som innehåller campylobakter.

Campylobaktinfektion ger diarré, feber och mycket magont.

- Den leder skyhögt över alla diarrésjukdomar i Sverige om man tittar till dem som ska anmälas till oss, säger Birgitta de Jong på Smittskyddsinstitutet till aftonbladet.se.

- Men den allra vanligaste magsjukan är den som orsakas av caliciviruset, som man inte behöver rapportera. Det sprids väldigt lätt genom livsmedel och från person till person och orsakar akuta kräkningar och diarré.

Så undviker du matförgiftning

Bertil Kaijser, professor i bakteriologi vid Göteborgs universitet, anser att många matförgiftningar beror på att det sunda förnuftet gått förlorat.

- Den som är skyldig är ofta den som står i köket och lagar maten, säger han.

Simone Söderhjelm