Slarv vid transport av köttfärs

Forskare: Matgrossisterna bryter mot livsmedelslagen

NYHETER

Köttfärsen kan vara härsken redan då den kommer till butiken.

Ingen av marknadens fyra stora grossister klarar den låga temperatur som lagen kräver under transport.

Många butiker slarvar dessutom med hanteringen av rått kött, visar en ny undersökning.

Det är forskarna Jenny Klevås och Magnus Karlberg vid universitetet i Lund som intervjuat sammanlagt 26 livsmedelsproducenter och företrädare för de fyra stora grossistföretagen Axfood, Ica, KF och Bergendahls.

Ingen klarade livsmedelsverkets krav på högst fyra grader under transport av köttfärs.

En halv miljon matförgiftas varje år

Enligt Livsmedelsverket drabbas en halv miljon svenskar av matförgiftning varje år. Tio procent av fallen, 50.000 personer, blir sjuka på grund av att maten förvarats fel.

- Grossisterna som ofta transporterar maten ställer stora krav på att tillverkare ska hålla temperaturen, säger Jenny Klevås till Upsala Nya Tidning.

- Men när de själva levererar har de inte tillräckligt kallt. Ingen av de grossister vi intervjuade höll fyra grader i bilarna.

"Samtransport är boven"

Forskarna pekar ut samtransporter som en stor bov i sammanhanget. Grossisterna vill fylla bilarna och det är inte alltid bara livsmedel som lastas in.

- Vissa varor som balar med toalettpapper kan till exempel höja temperaturen på kyld mat, säger Jenny Klevås till UNT.

Enligt forskarna litar transportören på att nästa led i kedjan lagrar och förvarar köttet kallt.

Men enligt undersökningen är bristerna stora även i butikernas mottagning.

Frysvaror får till exempel ibland stå och tina inne på ett lager och många butiker kände inte ens till att de måste kontrollera maten då den anländer.

Livsmedelsverket kommer under nästa år att genomföra en stor kontroll och kartläggning av temperaturerna i butiker, storhushåll och i transporter då de anländer till butik.

Däremot ingår just nu inte att kontrollera temperaturer under transporterna.

Mer information följer.

Fakta: Kylförvaring av livsmedel

Varje år inträffar omkring 500 000 matförgiftningar. En tiondel av dem beror på att livsmedel förvarats vid för hög temperatur, enligt Livsmedelsverket.

Så här kontrollerar du att din butik följer reglerna:

Caroline Olsson