Farliga bakterier i gravad lax

Nästan hälften förvaras för varmt

NYHETER

Gravlax kan också vara rena bakteriebomben.

Femton procent av fisken hos butiker och tillverkare innehåller den farliga bakterien listeria.

Även rökt fisk innehåller listeria, som kan vara direkt livsfarlig för personer med nedsatt immunförsvar.

Boven är dålig kylförvaring, precis som i fallet med snuskig köttfärs.

Den färdigförpackade fiskens emballage är dessutom ofta direkt usel. 65 procent av laxförpackningarna som granskats av Livsmedelsverket klarar inte temperaturkraven för rökt eller gravad fisk, skriver Upsala Nya Tidning.

40 procent ligger för varmt

Problemet uppstår när gravlax – och även rökt lax – förvaras för varmt både i butik och hos tillverkare.

Livsmedelsverket hittade listeria i 15 procent av den testade gravade laxen och i 8 procent av proverna från rökt fisk. Att rökt fisk klarar sig bättre beror på att den utsatts för viss värmebehandling.

För andra livsmedel, till exempel färdiglagad mat, ost eller charkuterier, var mellan 1 och 3 procent av proverna positiva.

"Hygienen måste skärpas"

- Rent generellt gäller att hygienen vid anläggningar där gravad och rökt fisk hanteras och produceras måste skärpas, säger Per Norberg, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, till tidningen.

Gravad eller rökt fisk ska förvaras vid högst 4 plusgrader och förbrukas inom tre veckor.

Enligt Livsmedelsverket låg nästan hälften eller 40 procent av fisken i kylar som var 8 grader eller varmare. 41 procent av proverna hade en påstämplad hållbarhetstid som låg från fyra veckor och uppåt, inte sällan fem veckor eller mer, trots uttalad rekommendation om högst tre veckor.

Kan orsaka missfall

Antalet fall av listeriaförgiftning, så kallad listeros, har enligt Smittskyddsinstitutet mer än fördubblats sedan 1997. Förra året anmäldes 67 fall.

För gravida kan en listeros bland annat orsaka missfall.

Caroline Olsson