Tio miljoner bakterier per gram i surnat kött

Köttfärs surnar på några timmar

NYHETER

När köttet börjar lukta surt gömmer sig en miljon bakterier per gram på ytan.

Allra snabbast växter bakterierna i köttfärs.

Färsen kan bli otjänlig på några timmar om den ligger för varmt.

Kött måste förvaras kallt ända från slakteriet till dess att det hamnar i grytan eller stekpannan hemma. Så fort kylkedjan bryts startar tillväxten av bakterier – och fort går det.

Hållbarheten är bara hälften om köttet förvaras i fem plusgrader i stället för nollgradigt.

Färsen extra känslig

Är temperaturen i butikens kyldisk tio grader börjar en hel köttbit lukta surt efter cirka tre dagar.

Färs är ännu känsligare, inte minst för att färsen ofta består av slamsor som redan skurits bort i andra sammanhang.

- Riskerna beror även på råvarans kvalitet. Men allra snabbast sker en tillväxt i just köttfärs eftersom så extremt stor yta på köttet har utsatts för luftens syre, säger Marianne Boysen, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Färskt helt kött som förvaras i nollgradig kyla kan lagras så i ett par veckor.

Om köttet i stället ligger i 20-gradig värme surnar det och börjar lukta redan på några timmar. Efter en dag är bakteriehalten per gram runt hundra miljoner.

- I köttfärs går det alltså mycket snabbare ändå. Färs bör användas samma dag, säger Marianne Boysen.

Hon pekar också på att risken ökar om råvaran från början inte varit fräsch. Kött från ett snuskigt slakteri blir inte bättre även om handlaren kylförvarar enligt konstens alla regler.

Caroline Olsson