Startsidan / Nyheter

”Den här whiskyn slår allt jag testat”

Vi provade flaskan för 149800

Jag har druckit gudarnas dryck.

Och den smakade gudomligt.

Det gör whisky för 149 800 kronor flaskan.

Aftonbladets whiskyexpert Svante Lidén provar världens äldsta, och dyraste, whisky. Aftonbladets whiskyexpert Svante Lidén provar världens äldsta, och dyraste, whisky. Foto: MAGNUS WENNMAN

Jag drack förvisso inte hela flaskan.

Jag fick peta i mig en milliliter. Men den smakade mer än all whisky jag hittills hällt i mig. Och - tro mig - det är en hel del.

Glenfiddich Rare Collection 1937 fylldes på tunna 843 den 17 juli 1937 - samma år som Disneys tecknade storfilm Snövit och de sju dvärgarna kom ut.

Den 24 oktober i fjol bestämde David Stewart, maltmaster på Glenfiddich i Skottland att det var dags att överföra innehållet på flaska. Det räckte till 61 flaskor. Den lilla slatt som blev kvar i tunnan hälldes upp i 500 små provrörsliknande miniflaskor. En (1) milliliter i varje.

Det doftar läder

Aftonbladets reporter är en av de ytterst få utanför de allra innersta whiskykretsarna i världen som fått prova värstingwhiskyn.

Färgen är enastående, grönskimrande, övergående i brons.

Den doftar ljuvligt: torv, bränd ljung, läder...

Smaken är monumental... nånting åt, tja, det verkligt dyrbara hållet.

Du kan själv beställa den på Systemet eller gå till Franska matsalen på Grand Hotel i Stockholm och beställa in en sexa för 18 000 kronor. Skippa isen.

Räckte halv dag

Fredric Hammarström, produktchef på spritimportören Berntson, har själv suttit på destilleriet i Dufftown, Skottland och smuttat på en tvåa.

- Den räckte i sex timmar

Det finns bara två helrör i Sverige. Båda oöppnade.

Krögare och samlare världen över slåss redan om de flaskor som finns kvar i Skottland.

I vanliga fall blir en whisky som ligger 64 år i en tunna förstörd. Alkoholen dunstar bort och det som återstår smakar gammal ek.

Men det var något alldeles särskilt med tunna 843.

Fråga mig. Jag är vet.

Svante Lidén
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler