Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Nadina: Jag vill bli advokat

Hon har börjat sitt nya liv i Sverige

VALDEMARSVIK

Sen eftermiddag och skugga över lekplatsen. För Nadina, 6, är det dämpade ljuset perfekt. Hon gungar och skrattar och är lycklig för första gången på mycket länge.

- Snart får jag kanske börja skolan, berättar hon på nästan perfekt svenska.

HOPPAS FÅ STANNA Nadinas nästa mål är att få börja förskolan. Och att lära sig skriva och läsa svenska.   HOPPAS FÅ STANNA Nadinas nästa mål är att få börja förskolan. Och att lära sig skriva och läsa svenska. Foto: kai rehn

Ja, kanske. Allt beror på om synskadade Nadina och hennes familj äntligen får uppehållstillstånd i Sverige. Men beskedet dröjer.

- Vi har fått veta att beslutet kommer att meddelas tidigast i slutet av oktober, säger Edina, 25.

Vana vid oro

Som så många gånger förr är det tålamod som gäller. Familjen Imamovic har tvingats att vänja sig vid oro och ovisshet. Och samtidigt att ta vara på alla små stunder av glädje och hopp.

- Nu känns ändå allt ganska bra. Vi bor i ett lugnt område här i Valdemarsvik och Nadina börjar få kompisar, berättar Edina.

- Fast mest längtar hon efter att få börja i förskolan.

Som en första förberedelse för eventuell svensk skolstart ska Nadina redan i nästa vecka undersökas på Specialpedagogiska institutet i Solna. Hennes syn ska kontrolleras, hjälpmedel utprovas och en speciell rehabiliteringsplan upprättas.

Därmed kommer Nadina åter ikapp det hon förlorade under sommaren då familjen var på flykt från Sverige. Under tiden i ett tyskt flyktingläger försämrades Nadinas syn så allvarligt att hon inte kunde vistas utomhus dagtid. Hennes ögon tål inte starkt ljus och situationen förvärrades när de specialgjorda glasögonen gick sönder.

Just de speciella mörka glasögonen och alla andra hjälpmedel som finns hos svenska syncentraler betyder skillnaden mellan ett liv i ljus eller ett liv i totalt mörker för ögonsjuka Nadina. I hennes hemland Bosnien, dit hon tidigare utvisats, saknas alla möjligheter till vård.

- Så nu väntar vi och hoppas igen, säger storasyster Edina och försöker vara optimistisk.

Stöd från alla håll

Lite anledning finns. Politiker, debattörer och ögonspecialister: alla har gett Nadina sitt stöd. Alla tycker att hon ska få stanna i Sverige och inte behöva jaga från land till land för att söka vård.

Den lilla huvudpersonen slickar på en polkagris och filosoferar om framtiden:

- Jag vill lära mig läsa och skriva på svenska.

Och vad tänker du bli när du blir stor?

Svaret kommer blixtsnabbt:

- Advokat.

Ebba von Essen

Nadina kan bli blind

   Nadina föddes med en ögonsjukdom som innebär att näthinnan tillbakabildas och att hon inte tål dagsljus. Utan specialvård riskerar hon att bli helt blind.

Nadina och hennes familj fick ett utvisningsbeslut av Utlänningsnämnden den 30 maj. De tvingades lämna Sverige. När Nadina Imamovic, hennes mamma Kimeta och storasyster Edina kom tillbaka till Sverige den 29 augusti lämnade familjens advokat Tryggve Emstedt in en ny asylansökan till Migrationsverket.

Beslut om uppehållstillstånd - eller utvisning - kommer att fattas någon gång i oktober.

Det är Migrationsverket som fattar beslut om asyl.

Ett avslag kan överklagas till Utlänningsnämnden.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet