Kinamat kan ge dig sämre syn

NYHETER

LONDON

Kinamat kan göra dig blind.

Den innehåller ibland glutamat som kan angripa näthinnan.

Men då måste man äta riktigt mycket.

För mycket natriumglutamat kan inte bara ge halsbränna och huvudvärk utan även förtunna näthinnan.
Foto: AP
För mycket natriumglutamat kan inte bara ge halsbränna och huvudvärk utan även förtunna näthinnan.

Natriumglutamat finns inte bara i kinamat utan ingår även som smakförstärkare i andra livsmedel - bland annat i chips.

Forskning vid Hirosaki-universitetet i Japan visar att stor konsumtion av natriumglutamat kan förtunna näthinnan, cellerna angrips och kan inte sända nervsignaler.

Enligt de japanska forskarna finns en risk för permanenta skador på ögonen - rentav blindhet.

I tidningen New Scientist säger ledaren för forskarlaget Hiroshi Oguro:

- Mindre mängder är okej, men det exakta gränsvärdet är fortfarande okänt. Det kan också förklara varför det är mer vanligt med grön starr i Asien.

Christine Yau är vice ordförande i Chinatowns förening.

- Det finns amerikansk forskning som säger att glutamat är ofarlig. Det handlar bara om att äta balanserat, precis som vilken annan mat som helst, säger hon i Daily Mail

Natriumglutamat är också känt för att orsaka "Chinese restaurant syndrome" som det kallas i Storbritannien (kinesrestaurangsyndromet) som orsakar halsbränna och huvudvärk.

Kinamat har gått förbi indiskt som engelsmännens favoritkök. Det säljs nästan 110 miljoner portioner varje år.

Leif Kasvi