Tjetjenien: Rysk helikopter sköts ner

Nio ryska soldater dödades

NYHETER

MOSKVA

Den ryske försvarsministern Sergej Ivanov meddelade på söndagen att han inställt ett planerat tillbakadragande från utbrytarrepubliken Tjetjenien. I stället inleddes stora ''specialoperationer'' över hela Tjetjenien med det uttalade målet att förhindra nya terrordåd.

Samtidigt dödades nio soldater när rebeller sköt ned en rysk helikopter i utkanten av Groznyj på söndagen.

Uppgiften om den nedskjutna militärhelikoptern lämnades enligt nyhetsbyrån Interfax av vice befälhavaren för de ryska styrkorna i Tjetjenien, överste Boris Podoprigora.

I tisdags blev en annan rysk helikopter nedskjuten utanför Groznyj. Då dödades fyra ryssar. I augusti blev en stor trupptransporthelikopter nedskjuten nära det ryska militärhögkvarteret i Tjetjenien. Den gången dödades 121 personer.

Söndagens nedskjutning ska ha skett med en luftvärnsprojektil avfyrad från ett av de otaliga förstörda husen i den tjetjenska huvudstaden Groznyjs utkanter. Nyheten om nedskjutningen kom kort efter det att försvarsminister Ivanov meddelat att planerade trupphemtagningar från Tjetjenien hade stoppats.

Det finns uppskattningsvis 80000 ryska soldater i Tjetjenien och dess närmaste grannskap. Det är tre år sedan ryssarna inledde sin så kallade anti-terroroperation i Tjetjenien.

Så sent som i fredags sade Ivanov att trupphemtagningarna skulle fortsätta, trots gisslandramat i Moskva veckan före. Men på söndagen förklarade han att militären nu fått bevis för att nya självmordsattacker mot ryska staten planerades i Tjetjenien. Därför ska de militära insatserna i stället intensifieras.

- De senaste dagarna har vi fått informationer om att gerillan i Tjetjenien - och inte bara i Tjetjenien - förbereder nya terrordåd, sade Ivanov.

- De utbildar självmordsterrorister, tillfogade han.

Moskva ökade för övrigt trycket mot USA i helgen med krav om att tjetjenska rebellgrupper ska föras upp på USA:s svarta lista över terroristgrupper. Ryssland ser detta som ett test för den internationella alliansen mot terrorism, klargjordes det.

Av de överlevande från gisslandramat på en teater i Moskva låg cirka 150 kvar på sjukhus i helgen. Tillståndet för sju av dessa betecknades som kritiskt. Hittills har minst 119 av de drygt 800 i gisslan avlidit; så gott som alla har dött av den sövande gas som specialstyrkorna använde alldeles före stormningen lördagen den 26 oktober.

TT-AFP