2700 misstänkta terrorister gripna

Samtliga förhörda om kontakter med terrornätverktet al-Qaida

NYHETER

WASHINGTON/KUWAIT

Omkring 2 700 människor som misstänks ha terroristanknytning har gripits världen över och förhörs om sina eventuella kontakter med terrornätverket al-Qaida. Det framgick under helgen av kommentarer från Tom Ridge, som leder det ''säkerhetsverk'' USA inrättat efter terrordåden i fjol.

Källor i Washington uppgav i veckan att en högt uppsatt ledare inom al-Qaida gripits. Vem mannen är var inte känt ännu på söndagen.

Även i Kuwait rapporterades att en framträdande medlem av Usama bin Ladins nätverk gripits: den påstådde ledaren för al-Qaidas verksamhet i länderna kring Persiska viken. Medlemmar av mannens terrorcell ska enligt kuwaitiska myndigheter ha legat bakom attentaten mot ett amerikanskt krigsfartyg och ett franskt tankfartyg i Jemen samt planerat att slå till mot ett hotell i Jemen.

Den gripne sägs ha deltagit i strider i Tjetjenien och ska dessutom ha kämpat tillsammans med talibanerna i Afghanistan.

Om det är samme högt uppsatte ledare inom al-Qaida som avses i uppgifterna från USA är inte känt.

Amerikansk närvaro

Enligt tidningen al-Watan finns amerikanska agenter på plats i Kuwait. Den bilden ges också i andra länder där jakten på terrorister pågår. I Jemen hade myndigheterna godkänt den robotattack som den amerikanska säkerhetstjänsten CIA iscensatte nyligen. Sex misstänkta medlemmar av al-Qaida dödades.

Bilden av att de amerikanska säkerhetstjänsterna är djupt inbegripna i många länders åtgärder mot terrorism stärks av uttalanden som den högste säkerhetschefen Tom Ridge gjorde i amerikanska tv-program under helgen. Ridge hävdade att man gör framsteg i terroristjakten, mycket tack vare det man får fram i förhör med de många gripna.

Men medan säkerhetstjänsterna fortsätter att analysera ett nyligen offentliggjort ljudband, som tyder på att Usama bin Ladin själv är i livet, för att hitta eventuella förtäckta budskap från honom, påstår Tom Ridge att det inte har tillkommit några nya, tidigare okända hot som motiverar att beredskapen i USA höjs ytterligare.

Söker bin Ladin

I Jemen lät Storbritannien däremot stänga sin ambassad i helgen. Britter har också varnats för att resa till Jemen mot bakgrund av ett hot som beskrivs som växande.

Tidningen Sunday Telegraph rapporterar också att en brittisk specialstyrka sänts till Jemen för att följa upp påståenden om att det är dit bin Ladin själv har tagit sin tillflykt sedan talibanregimen störtades i Afghanistan.

Yosri Fouda, stjärnreporter på den arabiska tv-kanalen al-Jazira, säger sig ha tagit emot ett dokument på flera sidor som påstås uttrycka al-Qaidas fortsatta planer. Fouda - som tidigare haft möjlighet att göra intervjuer med flera företrädare för al-Qaida - säger till CNN att han tror att dokumentet är äkta. Texten uppges också nämna planer på nya dåd mot civilpersoner i USA.

Den amerikanska kongressen behandlar just nu ett formellt förslag om att slå samman 22 olika myndigheter eller avdelningar inom olika myndigheter till ett nytt säkerhetsdepartement. Ridge väntas bli erbjuden posten som säkerhetsminister. Förslaget har godkänts i kongressens ena kammare, representanthuset, men ännu inte i senaten.

TT-Reuters